Ουκρανία: Σε νέες κινητοποιήσεις καλεί η αντιπολίτευση

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014 18:12
UPD:18:21
REUTERS/MAXIM SHEMETOV

Στιγμιότυπο από την συνάντηση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ (αριστερά) στη Μόσχα, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

A- A A+

Κάλεσμα για νέες κινητοποιήσεις το Σαββατοκύριακο απηύθυνε η αντιπολίτευση στην Ουκρανία,  την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Για ενδέκατη φορά μετά την έναρξη του κινήματος στα τέλη Νοεμβρίου, οι διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν την Κυριακή στην πλατεία Μαϊντάν (Ανεξαρτησίας), στο κέντρο του Κιέβου, η οποία παραμένει κατειλημμένη από τους διαδηλωτές που έχουν στήσει οδοφράγματα.

Το κίνημα, που ξεκίνησε από την άρνηση του ουκρανού προέδρου να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει εξελιχθεί σε ανοιχτή αμφισβήτηση της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς.

Στο μεταξύ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Γιανουκόβιτς και της αντιπολίτευσης, που ξεκίνησαν μετά τα βίαια επεισόδια από τα οποία σκοτώθηκαν 4 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 500 στα τέλη Ιανουαρίου, δεν έχουν ευδοκιμήσει.

Ακόμη δεν έχει οριστεί ο νέος πρωθυπουργός μετά την παραίτηση στα τέλη Ιανουαρίου του Μικόλα Αζάροφ, ενώ οι σύμμαχοι του προέδρου, που κατέχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα υποστηρίξουν έναν υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, στον οποίο προτάθηκε η θέση του πρωθυπουργού από τον Γιανουκόβιτς, ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπορούσε να την δεχθεί παρά μόνο αν η αντιπολίτευση λάβει θέσεις κλειδιά στην κυβέρνηση και έπειτα από μια συνταγματική μεταρρύθμιση που θα μειώνει τις προεδρικές εξουσίες υπέρ της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου.

Οι συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση αυτή φαίνονται να βρίσκονται σε αδιέξοδο και οι αρχές έχουν υπογραμμίσει ότι ο νόμος περί αμνηστίας για τους συλληφθέντες διαδηλωτές δεν θα ισχύσει παρά μετά την εκκένωση των κυβερνητικών κτηρίων που έχουν καταλάβει, μεταξύ αυτών και το δημαρχείο του Κιέβου.

Η ουκρανική κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων στη Μόσχα μεταξύ του ρώσου και του γερμανού υπουργού Εξωτερικών.

Σύμφωνα με γερμανική πηγή, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα ότι η Ρωσία θα θεωρούσε ευπρόσδεκτους τους πιο στενούς οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της Ε.Ε. και της Ουκρανίας.

Αντίθετα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι επιδιώκει να επεκτείνει τη «σφαίρα επιρροής» της στην Ουκρανία υποστηρίζοντας την αντιπολίτευση.

Χθες Πέμπτη ο ίδιος είχε εκτιμήσει ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε. έχουν φτάσει στην «ώρα της αλήθειας» σε ό,τι αφορά την Ουκρανία.

Ο Σταϊνμάγερ από την πλευρά του απάντησε ότι η κρίση στην Ουκρανία «δεν είναι ένα γεωπολιτικό παιχνίδι» και υπογράμμισε ακόμη πως «κανείς δεν έχει συμφέρον από μια κλιμάκωση της κατάστασης».

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αναμένεται να συναντηθεί τη Δευτέρα στο Βερολίνο με δύο ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, τον πρώην πυγμάχο Βιτάλι Κλίτσκο και τον Αρσένι Γιάτσενιουκ, για να συζητήσουν για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή