Ισπανία: Διαμαρτυρία Κομισιόν για τη βία κατά των μεταναστών

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014 18:41
UPD:18:43
EPA/OLIVIER HOSLET

Οι αντίδραση  της Κομισιόν έρχεται έπειτα από την τραγωδία της 6ης Φεβρουαρίου όταν κοντά στη Θεούτα 12 μετανάστες πνίγηκαν.

A- A A+

Εξηγήσεις από τη Μαδρίτη για τα περιστατικά αστυνομικής βίας κατά των μεταναστών στα σύνορα της χώρας με τους θύλακες της Θεούτα και της Μελίγια ζήτησε σήμερα η Κομισιόν.

Οι αντίδραση  της Κομισιόν έρχεται έπειτα από την τραγωδία της 6ης Φεβρουαρίου όταν κοντά στη Θεούτα 12 μετανάστες πνίγηκαν.

Για το ίδιο περιστατικό υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και στην Ισπανία, κυρίως εξαιτίας της στάσης του σώματος της στρατοχωροφυλακής (Guardia Civil), ενώ η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις στο κοινοβούλιο.

Από την πλευρά της η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρεμ σε μήνυμά της στον λογαριασμό της στο Twitter, εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι η αστυνομία στα ισπανικά σύνορα έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει ομάδες μεταναστών στη Θέουτα.

«Αναμένω εξηγήσεις» τόνισε η ίδια.

Παράλληλα αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) από το Μαρόκο ανακοίνωσαν ότι έστειλαν επιστολή στον ισπανό πρεσβευτή στο Ραμπάτ σχετικά «με τη βία και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων» των μεταναστών.

Οι ΜΚΟ, κατηγορούν τις ισπανικές αρχές ότι παρέδωσαν στις δυνάμεις ασφαλείας του Μαρόκου μετανάστες οι οποίοι κατάφεραν να φτάσουν στους δύο θύλακες, τα μόνα χερσαία σύνορα μεταξύ της Αφρικής και της Ευρώπης.

EURONEWS

Αναφερόμενες στο πρόσφατο δράμα που εκτυλίχθηκε στη Θεούτα, οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι περιέθαλψαν «πολλές δεκάδες ανθρώπους που ήταν μέρος μιας ομάδας» μεταναστών, 200 με 400, που προσπάθησε να εισέλθει παράνομα στον θύλακα.

«Όσοι πέρασαν μέσω θάλασσας κατήγγειλαν ότι οι ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα εναντίον των πλοιαρίων τους αλλά και των ιδίων ακόμη και την ώρα που καλούσαν σε βοήθεια», ισχυρίζονται οι ΜΚΟ.

Εξάλλου στην επιστολή τους οι οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η βία εναντίον των μεταναστών συνεχίστηκε και από τις μαροκινές αρχές, παρά την ισχύ του νέου νόμου για το μεταναστευτικό που προβλέπει μεταξύ άλλων την παροχή άδειας παραμονής στους 30.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά που βρίσκονται στο Μαρόκο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή