Αρνητική η διεθνής εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών

Παγκόσμια έρευνα των TNS ICAP και Gallup International Association
Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2004 14:25
UPD:14:32
A- A A+

ΕΡΕΥΝΑ σε 60 χώρες πραγματοποίησε η TNS ICAP (Taylor Nelson Sofres ICAP) σε συνεργασία με τη Gallup International Association με στόχο να αποτυπώσει την εικόνα που έχουν σχηματίσει οι πολίτες των χωρών αυτών για τις ΗΠΑ.

Από τις απαντήσεις των πολιτών προκύπτει ότι ο νικητής των επερχόμενων προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου θα πρέπει να ασχοληθεί με την κακή εικόνα που έχει σχηματιστεί για τη χώρα του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ΗΠΑ, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες οι οποίες ανήκουν στον όμιλο των G8 (Ρωσία, Ιταλία, Ην. Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Καναδά), έχουν δημιουργήσει την πιο αρνητική εικόνα συνολικά, αλλά συγχρόνως η πλειονότητα των πολιτών των 60 χωρών που έλαβαν μέρος στην έρευνα θεωρεί ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει αρνητική επίδραση στη χώρα τους.

Πιστεύουν επίσης ότι ο ρόλος των ΗΠΑ στην επίτευξη της ειρήνης παγκοσμίως, στην αντιμετώπιση της φτώχειας παγκοσμίως και στην προστασία του περιβάλλοντος είναι αρνητικός. Όσον αφορά στον ρόλο των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, οι απόψεις των πολιτών διίστανται, ενώ το μόνο που αναγνωρίζεται ως θετικό είναι ο ρόλος των ΗΠΑ στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Συνολική άποψη

Πιο συγκεκριμένα, η συνολική εικόνα των ΗΠΑ κρίνεται ως αρνητική από το 34% των πολιτών, ενώ αντιθέτως το 40% την κρίνει ως θετική. Η Ρωσία ακολουθεί με το 25% των πολιτών να έχει αρνητική άποψη γι’ αυτήν και το 31% να έχει θετική. Οι υπόλοιπες χώρες της G8 κρίνονται πολύ περισσότερο θετικά παρά αρνητικά από το σύνολο των πολιτών. Εντύπωση προκαλεί, όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν διαθέτει αντίστοιχη αρνητική εικόνα, παρά το γεγονός ότι συνέβαλε με καθοριστικό τρόπο στα σχέδια της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Αναλύοντας τις απαντήσεις σε σχέση με τις γεωγραφικές περιοχές, οι πολίτες της Δυτικής Ευρώπης και της Νοτίου Αμερικής εμφανίζονται περισσότερο επικριτικοί προς τις ΗΠΑ, ενώ οι πολίτες της Βορείου Αμερικής και της Αφρικής εμφανίζονται περισσότερο θετικοί προς αυτές. Ωστόσο, ακόμα και μέσα στις γεωγραφικές περιοχές υπάρχουν έντονες διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα. Πιο συγκεκριμένα, οι πέντε χώρες με το υψηλότερο ποσοστό θετικών απόψεων για τις ΗΠΑ και οι πέντε χώρες με το υψηλότερο ποσοστό αρνητικών απόψεων είναι:

Θετική άποψη

Αλβανία 95%

Κόσοβο 89%

Ισραήλ 84%

Αφγανιστάν 80%

ΗΠΑ 79%

Αρνητική άποψη

Ελβετία 67%

Ελλάδα 63%

Ουρουγουάη 63%

Αίγυπτος 60%

Ινδονησία 50%

Οι επιπτώσεις της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στις χώρες

Η απόφαση των ΗΠΑ να επέμβουν στο Ιράκ υπήρξε κατακριτέα από πολλές χώρες του κόσμου χωρίς ωστόσο να συνδέεται άμεσα με την πεποίθηση ότι αυτή η απόφαση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις χώρες τους. Σήμερα όμως διαφαίνεται ότι η πλειοψηφία των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμά πλέον ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ επιδρά αρνητικά και στις χώρες τους (48% των πολιτών διεθνώς έναντι το 27% που πιστεύει ότι οι επιπτώσεις είναι θετικές). Και πάλι οι πολίτες της Δ. Ευρώπης και της Λ. Αμερικής εμφανίζονται να θεωρούν σε υψηλότερο ποσοστό ότι οι επιπτώσεις της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ είναι αρνητικές για τη χώρα τους, ενώ οι πολίτες της Αφρικής είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται περισσότερο τις επιπτώσεις της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ ως θετικές για τις χώρες τους.

Αναλύοντας τις απόψεις αυτές σε επίπεδο χώρας, είναι αξιοσημείωτο ότι οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών με αρνητική άποψη, είναι χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, με πρώτη την Ελλάδα (71%) ενώ ακολουθούν η Ουρουγουάη (69%), η Γερμανία (66%), η Νορβηγία με τη Βραζιλία (63%) και η Ισπανία με το Μεξικό (62%). Από την άλλη πλευρά, οι 5 χώρες οι οποίες ξεχωρίζουν ως αυτές με τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών με θετική άποψη είναι το Κόσοβο (82%), η Αλβανία (79%), το Ισραήλ (73%), το Αφγανιστάν (66%) και οι Φιλιππίνες (61%).

Συγκρίνοντας διαχρονικά τις απαντήσεις στην ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, αποδεικνύεται ότι οι απόψεις σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με το 2003 καθώς ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό πολιτών συνεχίζει να εκτιμά ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι αρνητική για τη χώρα του. Επιπλέον, στην έκθεση διαπιστώνεται ότι

1. στη Δυτική Ευρώπη το ποσοστό των πολιτών που πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις είναι αρνητικές για τη χώρα τους συνεχίζει να αυξάνεται φτάνοντας πια στο 57%

2. στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Σεπτέμβριο του 2001, μόνο το 29% των πολιτών θεωρούσε ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είχε αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα του, ενώ το ποσοστό των θετικών απόψεων άγγιζε το 40%. Σήμερα, το αντίστοιχο αρνητικό ποσοστό έχει ανέβει στο 45%, ενώ οι θετικές απόψεις έχουν ελαφρώς υποχωρήσει στο 39%

3. στις ΗΠΑ παρατηρείται μια σημαντική στροφή της κοινής γνώμης αναφορικά με τις επιπτώσεις της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στην ίδια τη χώρα: το Σεπτέμβριο του 2001 το 65% των Αμερικανών δήλωνε ότι η εξωτερική τους πολιτική είναι θετική για τη χώρα (και το 17% αρνητική), ενώ σήμερα οι θετικές απόψεις έχουν μειωθεί ιδιαίτερα φτάνοντας στο 48% και οι αρνητικές έχουν ανέλθει στο 34%

Ο ρόλος των ΗΠΑ στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης

Όσον αφορά στο ρόλο των ΗΠΑ στην παγκόσμια ειρήνη, η πλειονότητα των πολιτών των 60 χωρών, εκτιμά ότι ο ρόλος των ΗΠΑ δεν είναι θετικός στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης, καθώς το 43% του συνόλου δηλώνει ότι ο ρόλος τους είναι αρνητικός, ενώ μόλις το 28% τον κρίνει ως θετικό. Για μια ακόμη φορά, οι περιοχές που ξεχωρίζουν με το υψηλότερο ποσοστό αρνητικών απόψεων είναι η Δυτική Ευρώπη και η Νότιος Αμερική. Σε επίπεδο χώρας, η Ελλάδα με την Ουρουγουάη σημειώνουν το υψηλότερο ποσοστό αρνητικών απόψεων (80%) και ακολουθούν η Αργεντινή (75%), η Φινλανδία με τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελβετία (68%) και η Νορβηγία (66%). Αντιθέτως, τα υψηλότερα ποσοστά θετικών απόψεων συγκεντρώνονται στο Κόσοβο (76%), στο Ισραήλ (72%), στην Αλβανία (69%), στη Ρουμανία (59%) και στις ΗΠΑ (58%).

Ο ρόλος των ΗΠΑ στην καταπολέμηση της φτώχειας

Ο ρόλος των ΗΠΑ στην καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας διαθέτει σίγουρα περιθώρια βελτίωσης, καθώς οι 4 στους 10 (39%) δηλώνουν ότι είναι αρνητικός, ενώ οι 3 στους 10 (27%) τον κρίνουν ως θετικό. Οι χώρες με ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό αρνητικών απόψεων είναι η Γαλλία (71%), η Ελλάδα (70%), η Ισπανία (70%), η Αργεντινή (69%) και η Ουρουγουάη (69%). Αντιθέτως, οι υψηλότερες θετικές απόψεις είναι στην Αλβανία (76%), στο Κόσοβο (73%), στη Γκάνα (65%), στη Λιθουανία (58%) και στις Φιλιππίνες (55%).

Ο ρόλος των ΗΠΑ στην προστασία του περιβάλλοντος

Αναφορικά με το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος ο ρόλος των ΗΠΑ κρίνεται περισσότερο αρνητικός (41%) παρά θετικός (27%) από τους πολίτες των 60 χωρών. Η Δυτική Ευρώπη ξεχωρίζει με ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό αρνητικών απόψεων (67%). Οι 5 χώρες με το υψηλότερο ποσοστό αρνητικών απόψεων είναι δυτικοευρωπαϊκές: η Ελβετία (79%), η Γαλλία (74%), η Γερμανία (72%), η Νορβηγία (72%) και η Ελλάδα (70%). Σε αντίθεση, οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό θετικής αναγνώρισης του ρόλου των ΗΠΑ στην προστασία του περιβάλλοντος είναι η Αλβανία (70%), το Κόσοβο (69%), η Γουατεμάλα (56%), οι Φιλιππίνες (55%) και η Λιθουανία (53%).

Ο ρόλος των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας

Οι απόψεις για το κατά πόσο ο ρόλος των ΗΠΑ είναι θετικός ή αρνητικός στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας διίστανται: το 41% των πολιτών παγκοσμίως εκτιμά ότι είναι θετικός και το 37% θεωρεί ότι είναι αρνητικός. Τα υψηλότερα ποσοστά αρνητικών απόψεων σημειώνονται στην Ουρουγουάη (73%), στην Ελλάδα (68%), στην Αργεντινή (67%), στη Νορβηγία (66%) και στη Βραζιλία (66%). Οι θετικές απόψεις για το ρόλο των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας κυριαρχούν στην Αλβανία (87%), στο Κόσοβο (79%), στη Ρουμανία (71%), στις ΗΠΑ (71%), στη Γκάνα (68%) και στη Νιγηρία (67%).

Ο ρόλος των ΗΠΑ στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας

Το μόνο πεδίο στο οποίο ο ρόλος των ΗΠΑ αξιολογείται θετικά είναι αυτό της παγκόσμιας οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, ο ρόλος των ΗΠΑ στην ανάπτυξη της παγκόσμια οικονομίας αναγνωρίζεται ως θετικός (42%) σε υψηλότερο ποσοστό απ’ότι αρνητικός (29%). Ωστόσο, σε επίπεδο χωρών παρατηρούνται διαφοροποιήσεις. Οι 5 χώρες με το υψηλότερο ποσοστό σε αρνητικές απόψεις για τον ρόλο των ΗΠΑ είναι η Ουρουγουάη (61%), η Αργεντινή (59%), η Ελλάδα (57%), η Τουρκία (50%) και η Γαλλία (50%). Στον αντίποδα βρίσκονται η Αλβανία (77%), το Κόσοβο (73%), η Γκάνα (68%), η Λιθουανία (61%) και η Πολωνία (58%), οι οποίες πιστεύουν σε συγκριτικά υψηλότερο ποσοστό ότι ο ρόλος των ΗΠΑ στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας είναι θετικός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή