Ιταλία: Τον δρόμο της εξόδου στον Λέτα δείχνει ο Ρέντσι

Από το πρωθυπουργικό μέγαρο
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014 18:18
UPD:19:42
REUTERS/STRINGER/ITALY

Ο κ. Ρέντσι (φωτ. αρχείου) μιλώντας στα ηγετικά στελέχη του μεγαλύτερου κόμματος της ιταλικής κυβέρνησης συμμαχίας, τόνισε ότι «δεν θέλουμε να σύρουμε σε μια δίκη την κυβέρνηση, αλλά πρέπει να γυρίσουμε σελίδα».

A- A A+

Ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Ματέο Ρέντσι, μιλώντας ενώπιον της καθοδηγητικής ομάδας του, ζήτησε να συναφθεί «συμφωνία για μια νέα κυβέρνηση», με ορίζοντα εξάντλησης της πενταετίας.

Ο νυν πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, ο οποίος επίσης προέρχεται από το κόμμα, επέλεξε να μην πάρει μέρος στη συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας του PD.

«Προτιμώ να περιμένω στο γραφείο μου τις αποφάσεις που θα ληφθούν, ώστε όλοι να μπορέσουν να κάνουν ελεύθερα τις εκτιμήσεις τους και να πάρουν τις αποφάσεις τους όπως κρίνουν εκείνοι», ανέφερε ο κ. Λέτα.

Ο ιταλός πρωθυπουργός, εξάλλου, ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψή του στο Λονδίνο την 24η και 25η Φεβρουαρίου.

Ο κ. Ρέντσι, μιλώντας στα ηγετικά στελέχη του μεγαλύτερου κόμματος της ιταλικής κυβέρνησης συμμαχίας, τόνισε ότι «δεν θέλουμε να σύρουμε σε μια δίκη την κυβέρνηση, αλλά πρέπει να γυρίσουμε σελίδα».

Για τον γραμματέα του PD, «είναι αναγκαίο να γίνει μια νέα προσπάθεια για να ξεπερασθεί η οικονομική και κοινωνική κρίση».

Ο 40χρονος επικεφαλής της Κεντροαριστεράς υπογράμμισε ότι επιδιώκει «μια ριζική αλλαγή», διότι διαφορετικά «το μόνο που θα επιτευχθεί είναι η φθορά των δημοκρατικών θεσμών και η περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης».

Ο κ. Ρέντσι επέμεινε ότι δεν υφίσταται προσωπική σύγκρουση με τον κ. Λέτα, αλλά η Ιταλία βρίσκεται σε τέλμα και χρειάζεται άμεσα μια βαθύτατη αλλαγή.

«Με κατηγόρησαν, όπως και το κόμμα μας, ότι είμαι υπέρμετρα φιλόδοξος. Απαντώ ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε υπέρμετρα φιλόδοξοι», κατέληξε ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ιταλικού κόμματος.

Θεωρείται πλέον βέβαιο ότι οι θέσεις του κ. Ρέντσι θα εγκριθούν από το κόμμα του.

Ο κ. Λέτα οδεύει «στην οριστική του δύση», προαναγγέλλουν στις διαδικτυακές τους εκδόσεις πολλές ιταλικές εφημερίδες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή