Ιταλία: Πιέσεις στον Λέτα να κάνει στην άκρη υπέρ του Ρέντσι

Σε τεντωμένο σκοινοί βαδίζει ο ιταλός πρωθυπουργός
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014 15:28
UPD:15:50
REUTERS/TONY GENTILE
A- A A+

Εν αναμονή της συνεδρίασης της ηγετικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, στις 16:00 ώρα Ελλάδας, πολιτικοί αναλυτές προσπαθούν να διαβλέψουν πώς πρόκειται να εξελιχθεί η πολιτική κρίση που προέκυψε εξαιτίας των πιέσεων του γραμματέα του κόμματος Ματέο Ρέντσι, ο οποίος επιθυμεί να του ανατεθεί άμεσα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Το πρώτο ερώτημα είναι εάν ο νυν πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, θα συμμετάσχει στην συνεδρίαση και αν θα ζητήσει να λάβει τον λόγο.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι μπορεί να απόσχει και να παραμείνει στο γραφείο του, στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.

Εάν ο κ. Λέτα συμμετάσχει στις εργασίες της ηγεσίας του κόμματος, αυτό που όλοι αναμένουν να δουν είναι αν θα επιμείνει στην «σκληρή» γραμμή της Τετάρτης - ζητώντας να εγκριθεί το ανανεωμένο κυβερνητικό του πρόγραμμα - ή εάν θα επιδιώξει ένα συμβιβασμό κάποιας μορφής.

Κατά πληροφορίες εκπρόσωποι του κ. Ρέντσι πρότειναν το πρωί στον ιταλό πρωθυπουργό να αναλάβει το υπουργείο οικονομικών, για να σταλεί το μήνυμα ότι το Δημοκρατικό Κόμμα διατηρεί την ενότητά του.

EURONEWSGREEK

Συνεργάτες του κ. Λέτα, ωστόσο, δεν θεωρούν ότι η πρόταση έχει πολλές πιθανότητες να γίνει αποδεκτή.

Το στοιχείο από το οποίο πιθανόν θα εξαρτηθεί η εξέλιξη της πολιτικής κρίσης αφορά, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο, το πώς θα γίνει η αντικατάσταση του κ. Λέτα από τον κ. Ρέντσι, αν - όπως φαίνεται ως τώρα - ο 40χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας επιβάλει την γραμμή του και του ανατεθεί η πρωθυπουργία.

Ο κ. Λέτα επανέλαβε ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει το κοινοβούλιο. Αυτό ίσως σημαίνει ότι εννοεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την βουλή και την γερουσία. Η κίνηση αυτή θα ανάγκαζε τους εκλεγμένους εκπροσώπους του κόμματός του, οι οποίοι συμπαρατάσσονται με τον κ. Ρέντσι, να τον καταψηφίσουν δημόσια.

Άλλες πληροφορίες των τελευταίων ωρών αναφέρουν ότι ασκούνται όλο και πιο ισχυρές πιέσεις στον κ. Λέτα προκειμένου να παραιτηθεί απόψε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή