Συμφωνεί η Κομισιόν να συζητηθεί εκ νέου το ζήτημα των μεταλλαγμένων

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014 18:33
UPD:18:37
Shutterstock

 Οι υπουργοί των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν αν θα επιτρέψουν ή όχι την καλλιέργεια ενός νέου, γενετικά τροποποιημένου, καλαμποκιού.

A- A A+

Συμφωνεί η Κομισιόν με την πρόταση της ελληνικής προεδρίας να  συζητηθεί εκ νέου το ζήτημα των γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Περιβάλλοντος.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη σημερινή καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του Προέδρου της Επιτροπής Χ. Μ. Μπαρόζο είπε τα εξής: «Βλέπουμε με εμπιστοσύνη το σχέδιο της ελληνικής Προεδρίας να θέσει το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου του Μαρτίου ώστε να σημειώσουμε πρόοδο στο εν λόγω ζήτημα»

Σημειώνεται ότι οι  υπουργοί των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν αν θα επιτρέψουν ή όχι την καλλιέργεια ενός νέου, γενετικά τροποποιημένου, καλαμποκιού.

Μετά από τη συζήτηση, ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος διευκρίνισε ότι, καθώς τα κράτη-μέλη εξέφρασαν την «πρόθεση ψήφου» τους και δεν έλαβε χώρα ψηφοφορία, η Κομισιόν θα μπορούσε να αποσύρει την πρόταση.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον κοινοτικό επίτροπο Υγείας Τόνιο Μποργκ, το αίτημα έγκρισης μπορεί να αποσυρθεί μόνο εφόσον έρθουν στο φως νέες επιστημονικές ενδείξεις ότι το συγκεκριμένο καλαμπόκι είναι ακατάλληλο για κατανάλωση.

«Αν δεν υπάρχει ικανή πλειοψηφία εναντίον της πρότασης, τότε η Κομισιόν όχι ίσως, αλλά σίγουρα θα την υιοθετήσει», διευκρίνισε ο αρμόδιος επίτροπος, Τόνιο Μποργκ.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει δώσει την έγκρισή του έξι φορές κρίνοντας το προϊόν ασφαλές για τη δημόσια υγεία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή