Ομπάμα και Ολάντ υπέρ μιας «φιλόδοξης» διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα

Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014 11:56
UPD:11:56
Reuters/LARRY DOWNING

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ, στο Μοντιτσέλο στο Σάρλοτσβιλ. Τριήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί στις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ όπου θα έχει συνομιλίες για διμερή και διεθνή θέματα με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα.

A- A A+

Μπαράκ Ομπάμα και Φρανσουά Ολάντ δεσμεύτηκαν να ηγηθούν διεθνούς πρωτοβουλίας με στόχο την επίτευξη μιας «φιλόδοξης» συμφωνίας για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης στο Παρίσι.

Σε κοινή γραπτή δήλωσή τους, η οποία δημοσιεύτηκε στη Washington Post και στη Le Monde, με αφορμή την επίσκεψη Ολάντ στη Ουάσιγκτον, οι δύο πρόεδροι τόνισαν ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια σειρά από πρότζεκτ καθαρής ενέργειας και κλιματικής προσαρμογής, μεταξύ άλλων.

«Ακόμη και την ώρα που τα δύο έθνη μας μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μπορούμε να επεκτείνουμε τις συνεργασίες καθαρής ενέργειας, οι οποίες δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και μας κατευθύνουν προς μια ανάπτυξη χαμηλού άνθρακα», επισήμαναν. «Μπορούμε επίσης να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες να κάνουν μια ενεργειακή στροφή χαμηλού άνθρακα και να αντιμετωπίσουν την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, καθώς και τις εντονότερες καταιγίδες.»

REUTERS/LARRY DOWNING

Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν υπογράψει τη διεθνή συμφωνία για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει ως βάση μιας νέας συνθήκης για το κλίμα, στη διάσκεψη του Παρισιού. Όπως δείχνει και η κοινή δήλωσή τους, ωστόσο, και οι δύο ηγέτες αναγνωρίζουν ότι μένει να γίνουν πολλά μέχρι να επιτευχθεί μια ουσιαστική συμφωνία.

EURONEWS

Παρότι η Γαλλία έχει επανειλημμένα ζητήσει την εισαγωγή πιο φιλόδοξων στόχων περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μόλις τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Ένωση μετρίασε τους μακροπρόθεσμους στόχους της λόγω οικονομικής δυστοκίας και στη σκιά αντιπαραθέσεων. Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς και Ιαπωνία επίσης απογοήτευσαν τις περιβαλλοντικές οργανώσεις θέτοντας χαμηλότερα τον πήχη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή