Οι πιο διάσημες «γάτες» επισκέπτονται την Ελλάδα

Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, από τις 12 έως τις 23 Φεβρουαρίου
Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014 10:40
A- A A+

Η πιο εκρηκτική συνάντηση μουσικής, χορού, τραγουδιού και ποίησης στην ιστορία του μιούζικαλ, η παράσταση που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ σε όλον τον κόσμο, επισκέπτεται τη χώρα μας, στο πλαίσιο της φετινής ευρωπαϊκής της περιοδείας.

Ένα από τα μεγαλύτερα θεατρικά μιούζικαλ όλων των εποχών, το πολυβραβευμένο μυθικό «Cats» του κορυφαίου συνθέτη Andrew Lloyd Weber, σε σκηνοθεσία του Trevor Nunn, χορογραφία της  Gillian Lynne και με ένα εκπληκτικό καστ, παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, από τις 12 έως τις  23 Φεβρουαρίου, και στην Αθήνα, στο θέατρο Badminton, από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 15 Μαρτίου.

Μια παράσταση που άλλαξε τον τρόπο σύνθεσης των μιούζικαλ

Η ιστορία του «Cats» βασίζεται σε μια ποιητική συλλογή του T. S. Eliot. Ο Andrew Lloyd Weber, θέλοντας αρχικά απλώς να μελοποιήσει τα ποιήματα του Eliot που αγαπούσε ως παιδί, συνέθεσε μουσική, που έγινε αμέσως κλασική και συνδύαζε στοιχεία τζαζ, ποπ, music hall και ροκ μουσικής σε ένα ιδιοφυές μείγμα. Τα τραγούδια παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1980, στο Sydmonton Festival, που διευθύνει από το 1975 ο ίδιος ο Webber. Τη βραδιά παρακολούθησε η χήρα του Eliot, η οποία ενθουσιάστηκε και έδωσε στον συνθέτη ανέκδοτα ποιήματα του άνδρα της.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Το «Cats». Μια από τις διασημότερες παραστάσεις όλων των εποχών, τόσο επιτυχημένη, που άλλαξε ολόκληρο τον τρόπο σύνθεσης και δημιουργίας του μιούζικαλ. Πολλές από τις συνθέσεις του έργου έγιναν τεράστιες επιτυχίες ανεξάρτητα από την παράσταση, με κορυφαία το περίφημο «Memory», που ηχογράφησαν ορισμένοι από τους σπουδαιότερους ερμηνευτές του 20ού αιώνα.
O Webber είναι ο πιο σημαντικός δημιουργός μιούζικαλ στην ιστορία, αφού έχει συνθέσει τα «Jesus Christ Superstar», «Το Φάντασμα της Όπερας» και «Sunset Boulevard» μεταξύ άλλων, ενώ έχει αποσπάσει βραβεία Oscar, Tony, Grammy, Χρυσές Σφαίρες, Laurence Olivier και άλλα. Το 1997, ως ένδειξη μέγιστης τιμής, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Λόρδου.

Σε έναν πελώριο σκουπιδότοπο

Η υπόθεση του «Cats» εξελίσσεται σε έναν πελώριο σκουπιδότοπο, όπου μαζεύονται οι Jellicle Cats, για να παίξουν, αφού είναι η νύχτα του καθιερωμένου ετήσιου χορού τους και o αρχηγός τους θα ανακοινώσει το όνομα της γάτας που θα ξαναγεννηθεί και θα ζήσει μια νέα ζωή στο Heavyside Layer. Η ανακοίνωση θα γίνει ακριβώς πριν από την αυγή. Όσο περιμένουν, οι γάτες διασκεδάζουν με τη διήγηση παλιών ιστοριών για τις πιο διάσημες και δημοφιλείς γάτες της ράτσας τους…

Το απόλυτο θεατρικό φαινόμενο

Το «Cats» πρωτοπαρουσιάστηκε το 1981, στο West End του Λονδίνου, όπου και παιζόταν ασταμάτητα επί 21 χρόνια! Το 1982, μεταφέρθηκε στο Broadway και συνέχισε με τεράστια επιτυχία για 18 χρόνια, ως το 2000. Αναδείχτηκε ως το απόλυτο θεατρικό φαινόμενο, αφού - από την πρεμιέρα του έως σήμερα - αποθεώθηκε από 50.000.000 θεατές σε 26 χώρες και 300 πόλεις, ενώ συνολικά, υπολογίζεται ότι οι εισπράξεις των εισιτηρίων του ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Σπάζοντας ένα ακόμη ρεκόρ, παραμένει η παράσταση με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια περιοδεία στις ΗΠΑ. Υμνήθηκε από τους κριτικούς και τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με 7 βραβεία Tony, 2 Laurence Olivier και 2 Grammy.

Έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες, με περισσότερες από 40 παραγωγές. Το εκπληκτικό σκηνικό αναπαριστά έναν τεράστιο σκουπιδότοπο με 1.500 διαφορετικά αντικείμενα. Μάλιστα, η ζωντανή ορχήστρα βρίσκεται πάντα πίσω από τη σκηνή σε όλα τα ανεβάσματά του, επειδή ο Webber ήθελε οι θεατές να βλέπουν στη σκηνή μόνο «γάτες»!

Πληροφορίες
Θέατρο Badminton: Άλσος Στρατού, Γουδή - Αθήνα, τηλ: 210 8840600. Τιμές εισιτηρίων: από 15 έως 70 ευρώ. Προπώληση: καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, τηλεφωνικά:  210 8840600, ηλεκτρονικά: abcd.gr, viva.gr. Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: 25ης Μαρτίου και Παραλία - Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, τηλ.: 2310 895800. Τιμές εισιτηρίων: από 15 έως 70 ευρώ.

naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς