Η Υεμένη σχεδιάζεται να μεταμορφωθεί σε ομοσπονδιακό κράτος το οποίο θα αποτελείται από έξι επαρχίες, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο ενός ευρέος εθνικού διαλόγου για την πολιτική μετάβαση στη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SABA.
Πρόκειται για τέσσερις επαρχίες στον βορρά και δύο στον νότο, διευκρίνισε το πρακτορείο, το οποίο επικαλέστηκε την απόφαση της εθνικής επιτροπής που διαπραγματεύτηκε τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας, υπό την προεδρία του αρχηγού του κράτους Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι έξι επαρχίες είναι η Χαντραμούτ και η Άντεν στον νότο, η Σάμπα, η Τζάναντ, η Άζαλ και η Ταχάμα στον βορρά.
Η συγκεκριμένη διοικητική διαίρεση δεν ανταποκρίνεται πάντως στις προσδοκίες των απεσταλμένων του νότου στον εθνικό διάλογο, οι οποίοι επιθυμούσαν να σχηματιστεί ομοσπονδιακό κράτος αποτελούμενο από δύο επαρχίες, κάτι το οποίο θα επανέφερε ουσιαστικά στη ζωή τις δύο χωριστές κρατικές οντότητες που υπήρχαν πριν από την ένωσή τους το 1990. Το σχέδιο το οποίο ενέκρινε ο πρόεδρος παρέχει ορισμένη αυτονομία, αλλά όχι στο βαθμό που επιδίωκε ο νότος.
Οι περιοχές που ελέγχονται από τους ζαϊδίτες αντάρτες της οργάνωσης Ανσρουλάχ, περιλαμβανομένου του προπυργίου τους Σαάντα, θα ανήκουν στην επαρχία Άζαλ. Σε αυτήν, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Σανάα, θα συμπεριλαμβάνονται επίσης η Ομράν και η Ντάμαρ.
Η επαρχία Χαντραμούτ, η πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μουκάλα, θα συμπεριλαμβάνει τη Χαντραμούτ, τη Μαχάρα, την Σάμπουα και τη Σόκοτρα, ενώ η επαρχία Άντεν θα συμπεριλαμβάνει την Αμπιάν, τη Λαχζ και τη Ντάλεχ. Η Τζάναντ θα συμπεριλαμβάνει την Τάιζ και την Ιμπ, η Ταχάμα την Χοντάιντα, τη Ρίμα, την Μαχάουιτ και τη Χάτζια, ενώ η Σάμπα θα ενσωματώσει τη Τζουφ, την Μαρίμπ και τη Μπάιντα.
Η νέα διαίρεση θα ενσωματωθεί στο μελλοντικό Σύνταγμα, το οποίο αναμένεται να καταρτιστεί μέσα σε ένα χρόνο και σε αυτή τη βάση θα διεξαχθούν οι προσεχείς εκλογές, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του εθνικού διαλόγου που επικαλείται το SABA.
Η σχεδιαζόμενη αποκέντρωση αποτελούσε ορόσημο στην διαδικασία πολιτικής μετάβασης, αλλά απορρίφθηκε αμέσως από ορισμένους νότιους, οι οποίοι επιμένουν στην επιδίωξη της δημιουργίας ενός χωριστού κράτους, κάτι που εγείρει φόβους περί περαιτέρω πολιτικής αστάθειας, πέραν των προκλήσεων που ήδη αντιμετωπίζει η Σαναά: το αντάρτικο των ισλαμιστών εξτρεμιστών και την εξέγερση σιιτών στο βορρά.
Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς συμπεριλαμβάνεται, πέραν της χορήγησης αυτονομίας, ένα πρόγραμμα αποζημιώσεων στους κατοίκους του νότου, οι οποίοι καταγγέλλουν πολιτική διακρίσεων σε βάρος της περιοχής τους.