Εννέα συλλήψεις για τα επεισόδια στα διόδια της Μαλακάσας

Άμεση άρση της κράτησης του δημάρχου Ωρωπού ζητεί η ΠΕΔ Αττικής
Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014 15:06
UPD:11/02/2014 08:06
NAFTEMPORIKI.GR

Στιγμιότυπο από την διαμαρτυρία των κατοίκων του Ωρωπού για τις συλλήψεις.

A- A A+

Εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Ωρωπού Γ. Οικονομάκος, έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής για τα χθεσινά επεισόδια στα διόδια της Μαλακάσας.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται και άλλα μέλη του δημοτικού συμβουλίου καθώς και κάτοικοι της περιοχής.

Μιλώντας νωρίτερα στο ΑΜΠΕ ο κ. Οικονομάκος δήλωσε ότι οι κάτοικοι του δήμου αντιδρούν στην «κατάφωρη αδικία και τον οικονομικό μαρασμό» που επιφέρει η επιβολή της νέας αύξησης των διοδίων σε οκτώ, μάλιστα, σημεία.

«Υπάρχει αντίδραση του κόσμου σε όλους τους τόνους από τις πρώτες αυξήσεις. Προϋπήρχε αδικία, διότι πληρώνουμε σε μικρές μετακινήσεις τεράστια ποσά, που ο κόσμος σήμερα δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει. Έχουμε οκτώ διόδια σε έναν δήμο περιαστικό, μέσα στον ίδιο νομό, της Αττικής, ενώ πουθενά αλλού δεν έχουν διόδια», είπε.

Ερωτηθείς αν είχε συζητήσει νωρίτερα το θέμα των διοδίων με τον αρμόδιο υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, απάντησε: «Είχαμε κάνει πολλές συναντήσεις με τον υπουργό, ενώ είχα πάει και στην Επιτροπή της Βουλής τον Δεκέμβριο με τη σχετική τροπολογία για τη συνέχιση των έργων των αυτοκινητοδρόμων. Τότε η "Νέα οδός" είχε ανακοινώσει αύξηση των διοδίων από 1-1-2014 και ο υπουργός εδέχθη το άδικο. Παραδέχθηκε στην ομιλία του, στα πρακτικά της Ολομέλειας της Βουλής και στην Επιτροπή της Βουλής, ότι δεν θα προχωρήσουν σε αυξήσεις εάν δεν συνεννοηθεί μαζί μας. Δυστυχώς, πριν από 4-5 ημέρες μας κάλεσε στο γραφείο του και μας ανακοίνωσε ότι θα γίνει αύξηση και ότι θα υπάρξουν κάποια εκπτωτικά κουπόνια κ.ά., τα οποία βέβαια δεν ικανοποιούν τον δήμο».

«Είχε δεσμευτεί ότι οι δημότες με κάποιο πάσο θα πληρώνουν με την παλιά τιμή, το οποίο για πολλούς λόγους εμείς το χαρακτηρίσαμε καταστροφικό. Αφενός πληρώνουμε μέσα σε έναν δήμο οκτώ διόδια, αφετέρου πλήττει την επισκεψιμότητα και τον τουρισμό του δήμου μας, που από αυτόν ζει αποκλειστικά και μόνο τους δύο καλοκαιρινούς μήνες, διότι χιλιάδες κόσμου έρχονται εδώ και από την Αθήνα των 5 εκατ. σε έναν δήμο 40.000 κατοίκων και ακριβώς αυτό προκαλεί οικονομικό μαρασμό και οικονομική ομηρία. Πουθενά αλλού δεν υπάρχουν διόδια, στη Ραφήνα, στο Κορωπί, στη Νέα Μάκρη. Γιατί για να κάνει κάποιος το μπάνιο του στον Ωρωπό πρέπει να πληρώσει 8 ευρώ;», πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος υποστήριξε ακόμη ότι «έπρεπε να εφαρμοστεί το μέτρο για τους δημότες πριν κάνει την αύξηση, γιατί ξαφνικά οι κάτοικοι δεν μπορούν να βγάλουν κάρτα, αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει μήνες. Υπήρξαν και άλλες τεχνικές προτάσεις για να διευκολύνουν την κατάσταση. Οι κάτοικοι είναι εξαγριωμένοι και έχουν απόλυτο δίκιο».

Με ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες και εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον αγώνα των κατοίκων και της Δημοτικής Αρχής Ωρωπού κατά της αύξησης στο τέλος διοδίων, αλλά και της δημιουργία νέων σταθμών στις παράπλευρες εισόδους της εθνικής οδού «υπογραμμίζοντας το παράδοξο που συμβαίνει στο δήμο Ωρωπού, να λειτουργούν δηλαδή ένας μετωπικός και έξι παράπλευροι σταθμοί διοδίων».

Τη σύλληψη του δημάρχου Ωρωπού και μελών του δημοτικού συμβουλίου καταδίκασε και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής ζητώντας την άμεση άρση της κράτησής τους και την απόρριψη κάθε κατηγορίας σε βάρος τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή