Το δύσκολο παζλ των αυτοδιοικητικών εκλογών

Για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2014 13:12
UPD:15:26
EUROKINISSI/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Με δεδομένη και την απόφαση της κυβέρνησης να μεταθέσει την ημερομηνία των ευρωεκλογών τη δεύτερη Κυριακή - κατατέθηκε ήδη στη Βουλή η σχετική τροπολογία Μιχελάκη - όπως όλα δείχνουν οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις συνολικά για το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

A- A A+

Όσο στο εξωτερικό εντείνονται οι διεργασίες για το ελληνικό πρόβλημα χρέους και την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση, τόσο στο εσωτερικό μέτωπο κορυφώνεται η εσωστρέφεια και οι προσωπικές στρατηγικές εντός των κομμάτων.

Τα προβλήματα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των αυτοδιοικητικών τους συνδυασμών, η ίδρυση νέων κομμάτων και οι εξελίξεις στον πάλαι ποτέ κραταιό χώρο της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, σύμφωνα με πολιτικό με μακρά βουλευτική θητεία, είναι ενδείξεις  ενός πολιτικού συστήματος που «είτε θα βρει τρόπους να ανανεωθεί  είτε θα καταρρεύσει στα εξ ων συνετέθη».

Υποψήφιους ψάχνουν, υποψήφιους δεν βρίσκουν στη ΝΔ     

Στη ΝΔ οι προσπάθειες να ενεργοποιηθούν  κορυφαία ονόματα στη μάχη των τριών μεγάλων δήμων και περιφερειών της χώρας έπεσε στο κενό. Οι αρνήσεις της Όλγας Κεφαλλογιάννη, του Νίκου Δένδια και της Φωτεινή Πιπιλή, οι οποίοι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν με αξιώσεις τον Δήμο Αθηναίων, είναι ενδεικτικές.

Αυτή τη στιγμή τις πιο πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του να είναι υποψήφιος. Καταβάλλονται ωστόσο προσπάθειες να αποσύρει το ενδιαφέρον του για τον Δήμο ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Σε αντίθετη περίπτωση, με δεδομένη και την υποψηφιότητα Κασιδιάρη, ο δήμος κατά πολλούς θεωρείται χαμένος.

Στην Περιφέρεια Αττικής ισχυρές πιθανότητες συγκεντρώνει η υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη. Πρόκειται όμως για μια πολύ δύσκολη μάχη για την κυβέρνηση, εάν σκεφτεί κανείς ότι σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ στη πιο μεγάλη περιφέρεια της χώρας, τη Β΄ Αθηνών, προηγούνταν με 7 και πλέον μονάδες.  

Στη Θεσσαλονίκη αρχική πρόταση της Συγγρού ήταν να διεκδικήσει την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Τελικά το Μαξίμου έδωσε το χρίσμα στον Γιάννη Ιωαννίδη, αναγκάζοντας επί της ουσίας τον κ. Τζιτζικώστα να ανακοινώσει μονομερώς και τη δική του υποψηφιότητά. Η εξέλιξη προσκάλεσε προβλήματα και στο Δήμο, όπου το Μαξίμου ήθελε τον κ. Τζιτζικώστα. Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στη Θεσσαλονίκη, η στήριξη του νυν δημάρχου Γ. Μπουτάρη είναι η μόνη λύση προκειμένου η ΝΔ να σώσει τα προσχήματα.  

ΣΥΡΙΖΑ, ενός κακού μύρια έπονται            

Στον ΣΥΡΙΖΑ ένα «λάθος» στην προσπάθεια των αμφίπλευρων ανοιγμάτων του κόμματος είτε προς την κεντροαριστερά, είτε προς τους ΑΝ.ΕΛ. έφερε τα πάνω κάτω.

Η επιλογή του Θ. Καρυπίδη στην περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας χωρίς ουδείς να μπει στον κόπο να ελέγξει το παρελθόν και τις απόψεις του, ανάγκασε τελικά τα κεντρικά όργανα να αποσύρουν την υποψηφιότητα του κόντρα στην απόφαση των τοπικών οργανώσεων.

Αντιδράσεις υπάρχουν εντός του κόμματος και για την υποψηφιότητα του Ωδ. Βουδούρη στην Πελοπόννησο, λόγω του μνημονιακού παρελθόντος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ωστόσο η ηγεσία δεν κάνει πίσω. 

Τουλάχιστον, σημειώνει κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, η υποψηφιότητα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον δήμο της Αθήνας και της Ρένας Δούρου στην περιφέρεια Αττικής έσωσαν τα προσχήματα και δεν άφησαν να φανούν οι αρνήσεις κορυφαίων πρωτοκλασάτων.

Με δεδομένη και την απόφαση της κυβέρνησης να μεταθέσει την ημερομηνία των ευρωεκλογών τη δεύτερη Κυριακή - κατατέθηκε ήδη στη Βουλή η σχετική τροπολογία Μιχελάκη - όπως όλα δείχνουν οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις συνολικά για το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή