Αλ. Τσίπρας: Έτος βουλευτικών εκλογών το 2014

Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2014 14:11
UPD:15:19
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φώτης Πλέγας Γ.

«Το 2014 θα είναι έτος βουλευτικών εκλογών. Θα είναι η χρονιά της αποκατάστασης της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας, με κυβέρνηση της Αριστεράς, με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Βουλευτικές εκλογές εντός του 2014 «βλέπει» ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Republica», ενώ διαμηνύει ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον αναλάβει την εξουσία, είναι να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση τόσο του ελληνικού προγράμματος όσο της συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής κατά της κρίσης.

«Το 2014 θα είναι έτος βουλευτικών εκλογών. Θα είναι η χρονιά της αποκατάστασης της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας, με κυβέρνηση της Αριστεράς, με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η πρώτη πράξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο τερματισμός της λιτότητας και το ξεκίνημα μιας συνολικής και συλλογικής προσπάθειας, με την ενεργή κινητοποίηση του λαού και όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, για την ανασυγκρότηση της χώρας και την ανάπτυξη», συνεχίζει ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι ο Αντ. Σαμαράς έχει απέναντί του το λαό.

Ερωτηθείς εάν τάσσεται υπέρ η κατά της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, ο κ. Τσίπρας ξεκαθαρίζει ότι δεν αποτελεί επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ η εγκατάλειψη του κοινού νομίσματος. «Από τη κρίση δε θα βγούμε ούτε με εσωτερική υποτίμηση όπως θέλουν τα μνημόνια, ούτε με νομισματική υποτίμηση. Από τη κρίση θα βγούμε με διαγραφή χρέους και μια νέα κοινωνική συμφωνία», σημειώνει, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για ένα ευρωπαϊκό «New Deal» για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει εμφανίσει ένα λογιστικό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013», αλλά όπως αναφέρει, ο τρόπος με τον οποίο έχει επιτευχθεί το καθιστά μη διατηρήσιμο. «Η αναβολή της ανάπτυξης συνέβαλε στο πλεόνασμα. Το χειρότερο όμως είναι πως το κοινωνικό κόστος αυτού του πλεονάσματος είναι μια πρωτοφανής για ευρωπαϊκή χώρα σε καιρό ειρήνης ανθρωπιστική κρίση, με το 30% του εργατικού δυναμικού άνεργο και το 35% του πληθυσμού να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού», παρατηρεί.

Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν, ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι «η υποψηφιότητα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι η μόνη ελπίδα για αλλαγή στην Ευρώπη» ενώ για τον συνυποψήφιό του Μάρτιν Σουλτς σημειώνει ότι ως άνθρωπος του είναι ιδιαίτερα συμπαθής, «αλλά στο πρόσωπό του εκφράζεται το στρατηγικό αδιέξοδο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας».

Σε ερώτηση τέλος για την ιταλική πολιτική σκηνή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι δεν θα διστάσει να ζητήσει τη συνεργασία πολιτικών όπως ο κεντροαριστερός ηγέτης Ματέο Ρέντσι ή ο αρχηγός του κινήματος των πέντε αστέρων Μπέπε Γκρίλο «αν ως πρωθυπουργός της Ελλάδας ηγηθώ μιας σκληρής διαπραγματευτικής διαδικασίας στην Ε.Ε., για λογαριασμό όχι μόνο του ελληνικού λαού αλλά ολόκληρου του ευρωπαϊκού Νότου. Σημειώνει πάντως ότι και με τους δύο έχει διαφορετικές προσεγγίσεις σε διαφορετικά με τον καθένα ζητήματα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή