Σιωπηλή ωδή στη μητρική αγκαλιά

Στο θέατρο Θησείον
Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2014 09:30
A- A A+

Η ακατανίκητη δύναμη της μητρικής αγκαλιάς ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο μέσα από μια παράσταση, που αποτυπώνει την καθημερινότητα ενός νήπιου και των γονιών του με ποιητικό ρεαλισμό και μαγεύει με την απλότητα και την αλήθεια της, χωρίς να χρειάζεται να πει ούτε μία λέξη.

Βαδίζοντας στο μονοπάτι ενός παιδικού θεάτρου που σέβεται τους μικρούς και τους μεγάλους θεατές, η μουσικοθεατρική παράσταση «Η υπέροχη αγκαλιά της μαμάς μου», που βασίζεται στο ομώνυμο παραμύθι της Στέλλας Σερέφογλου, παρουσιάζεται σε δική της σκηνοθεσία, στο θέατρο Θησείον, από την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου και κάθε Κυριακή στις 4.45 το απόγευμα.

Από τον φόβο στην ενηλικίωση

Τρομαγμένο από τις βροντές και τις αστραπές, ένα παιδάκι ζητά την αγκαλιά της μαμάς του. Όμως, τη ζητάει και κάθε άλλη στιγμή, όπως κάθε βρέφος. Έτσι, με συμβολισμό και μουσικότητα, αποτυπώνονται αυτός ο μαγικός σύνδεσμος μητέρας - παιδιού και η κοινή τους καθημερινή πορεία, μέχρι που το ίδιο το παιδί αποφασίζει να φύγει από την αγκαλιά της μαμάς του και να «ξαναγεννηθεί», η αποκοπή από τον ομφάλιο λώρο, η ενηλικίωση και η προσπάθεια του ανθρώπου να προχωρήσει μόνος χωρίς φόβο και να εξελιχθεί.

Στον υπέροχο κόσμο της αγάπης και της αγκαλιάς

Η τρυφερή, συγκινητική, αλλά και διασκεδαστική παράσταση «μιλάει» χωρίς λόγια για όσα βιώνουμε ως παιδιά, γονείς και σύντροφοι, με πρωταγωνιστές μία μαμά, έναν μπαμπά και το παιδί τους (μία κούκλα σε φυσικό μέγεθος), οι οποίοι «αφηγούνται» τη δύναμη που ασκεί η αγκαλιά, χρησιμοποιώντας την παγκόσμια γλώσσα του σώματος, που εκφράζεται μέσα από τον ρυθμό και τη μίμηση, και στοιχεία παντομίμας,  βωβού κινηματογράφου και κωμωδίας.

Η μη λεκτική επικοινωνία, που αποτελεί το πιο διεισδυτικό και βασικό εργαλείο αλληλεπίδρασης μεταξύ παιδιών και ενηλίκων, είναι θεμελιώδες στοιχείο της παράστασης, όπως και της καθημερινής ζωής, ενώ οι ήχοι που παράγονται από το σώμα των ηθοποιών με την τεχνική του body percussion, από τις κλακέτες και τον φωνητικό αυτοσχεδιασμό (scat singing) μάς ταξιδεύουν στον υπέροχο κόσμο της αγάπης και της αγκαλιάς. Ακόμα και τα σκηνικά αντικείμενα έχουν παράταιρα μεγέθη, άλλα μεγεθυμένα και άλλα μικροσκοπικά, όπως ακριβώς τα αντιλαμβάνεται ένα παιδί.

Αυτό που δεν μπορεί να ειπωθεί με λόγια

«Στη θάλασσα. Μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα μικρό σκηνοθετικό σημείωμα. Κοιτώ τα μικρά που τρέχουν, παίζουν, γελάνε. Θέλω να φωνάξω “σας αγαπώ τόσο πολύ!”, αλλά, έπειτα, νοιώθω κάτι μεγαλύτερο από αυτό, κάτι που με ξεπερνά, και αναρωτιέμαι πως θα βρω τις σωστές λέξεις» σημειώνει η Στέλλα Σερέφογλου. «Αυτό, λοιπόν, που δεν μπορεί να ειπωθεί με λόγια, το έκανα παράσταση.

Ο Μπαμπάπ, η Μαμάμ, το Μπεμπέπ είναι οι πρωταγωνιστές μας και τα συλλαβιστά τους ονόματα αγγίζουν το αρχετυπικό και παγκόσμιο. Ιεροί δεσμοί που, μέσα στην τρέλα της καθημερινότητας, προσπερνιούνται με ευκολία. Κι όμως αγαπιούνται, κοιμούνται αγκαλιά και, στον ύπνο τους, σχηματίζουν μία καρδιά. Το μωρό αιωρείται μέσα σε αυτήν. Είναι το όνειρο, η επιθυμία, η εμβρυακή ζωή, ο έρωτας, με τον οποίο γεννήθηκε το μικρό τους. Και μετά, τι; Θα μείνει το μωρό για πάντα στην αγκαλιά τους ή αυτοί θα εξελιχθούν σε μία ζωντανή φωτογραφία, που το κοιτά με αγάπη δίχως όρια κα το συνοδεύει σιωπηλά στην υπόλοιπη ζωή του;

Όλα αυτά τα ερωτήματα έγιναν παράσταση. Χωρίς λόγια. Με ήχους ζωντανούς ή ηχογραφημένους, εικόνες δυνατές που, άλλοτε, παραπέμπουν σε κινούμενα σχέδια, άλλοτε σε ταινίες του βωβού κινηματογράφου ή σε ταινίες του Τατί και των Μαρξ. Οι γονείς και το παιδί; Κινούνται σαν μαριονέτες σε έναν κόσμο που τους θέλει έτσι, όμως αυτοί αγωνίζονται να τον ξεπεράσουν. Με την Αγάπη τους. Και την Αποδοχή τους».

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία - παραγωγή: Στέλλα Σερέφογλου, σκηνικά - κοστούμια: Λίνα Καρανικολάου, χορογραφία - επιμέλεια κίνησης και μουσικής: Θάνος Δασκαλόπουλος, φωτισμοί: Ramon Ignacio Malapetsas, επιμέλεια - σχεδιασμός ήχων: Γιώργος Ραμαντάνης, πρωτότυπη μουσική: DNA - Μιχάλης Νιβολιανίτης, Αλέξανδρος Χρηστάρας, φιλική συμμετοχή: Κώστας Γάκης, βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Γιαννιός, παραγωγή: Στέλλα Σερέφογλου και Λυκόφως. Παίζουν: Δάφνη Καμμένου, Φοίβος Συμεωνίδης, Στέλλα Σερέφογλου.

Πληροφορίες
Θέατρο Θησείον: Τουρναβίτου 7 - Θησείο, τηλ.: 210 3255444. Διάρκεια παράστασης: 60΄. Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ (πρωινές παραστάσεις σε σχολεία με ειδικές τιμές: 6972 087114). Προπώληση: Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου), τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: www.ticketservices.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς