Σε εξέλιξη η συνάντηση Σαμαρά - Αναστασιάδη

Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2014 09:27
UPD:10:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση των δύο ανδρών.

A- A A+

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη έχει αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Στη διαβούλευση συμμετέχει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μετά από σύσκεψη που είχε χθες με τους αρχηγούς των κομμάτων στη Λευκωσία, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι υπάρχουν σοβαρές προοπτικές για μία ουσιαστική, κοινή διακήρυξη που ικανοποιεί τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και θα οδηγήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων όχι για χάρη των διαπραγματεύσεων.

Επίσης ανακοίνωσε ότι μόλις επιστρέψει στην Κύπρο θα απευθυνθεί στον κυπριακό λαό για να τον ενημερώσει σε βάθος για το αληθές, όπως είπε, περιεχόμενο της κοινής διακήρυξης. 

Από την πλευρά της η τουρκοκυπριακή πλευρά δηλώνει ότι αναμένει να ξεκαθαρίσει η στάση της ελληνοκυπριακής, ώστε οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν ξανά το συντομότερο.

24HCOMCY

Σε ανακοίνωση του γραφείου του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου σημειώνεται: «Φαίνεται να είμαστε στο τελευταίο στάδιο των προσπαθειών, που άρχισαν εδώ και καιρό για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει κατάληξη στην κοινή διακήρυξη».

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν, στόχος είναι να γίνει συνάντηση Αναστασιάδη - Έρογλου την προσεχή Δευτέρα.

ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» σε χερισμούς αποκλεισμών και επιλεκτικές συναντήσεις

«Τούτες τις ώρες που το Κυπριακό βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης διπλωματικής κινητικότητας, ας μην ξεχνάει κανείς ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού σημαίνει να μπει τέλος στην τουρκική κατοχή και να δημιουργηθεί μια δικοινοτική - διζωνική ομοσπονδία με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένη στρατιωτική παρουσία», αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου. 

Επίσης, τάσσεται κατά αποκλεισμών, επιλεκτικών συναντήσεων και επιλεκτικής ενημέρωσης, τονίζοντας ότι τέτοιοι χειρισμοί είναι «πέρα από θεσμικά απαράδεκτοι και εν τέλει εθνικά επικίνδυνοι».

«Η δε τήρηση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ οφείλει να είναι πραγματική και να μην περιορίζεται σε αναφορές κι επικλήσεις σε σχετικά δελτία τύπου», καταλήγει η κ. Δούρου.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή