Ν.Δ.: Σταυρόλεξο οι υποψηφιότητες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2014 06:46
UPD:09:25
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, η Νέα Δημοκρατία καλείται να προχωρήσει στη κατάρτιση του «γαλάζιου» καταλόγου με τις υποψηφιότητες που θα στηρίξει  στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

A- A A+

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποδεικνύονται για τη Ν.Δ οι υποψηφιότητες για τους τρεις μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, παρά το γεγονός ότι η Συγγρού είχε σπεύσει προ ημερών, προφανώς βιαστικά, να διαρρεύσει ότι ήταν θέμα ημερών αν όχι ωρών να ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες του κόμματος ανά την επικράτεια.

Τελικά η κίνηση χθες το μεσημέρι του Απόστολου Τζιτζικώστα να ανακοινώσει μονομερώς την υποψηφιότητά του για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για τη Ν.Δ..

Η ανακοίνωση του κ. Τζιτζικώστα έχει πολύ παρασκήνιο με κάποιους να απορούν γιατί ο πατέρας του Γιώργος Τζιτζικώστας διατηρούσε στενή φιλία με τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο μάλιστα είχε ακολουθήσει στην Πολιτική Άνοιξη. Ωστόσο κάποιοι εντός της Ν.Δ., θύμιζαν χθες ότι ο κ. Τζιτζικώστας είχε στηρίξει την Ντόρα Μπακογιάννη το 2009 στην εσωκομματική αναμέτρηση.

Σε κάθε περίπτωση η κίνηση Τζιτζικώστα «αδειάζει» το Μαξίμου το οποίο τον προόριζε για υποψήφιο για το δήμο Θεσσαλονίκης και για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε καταλήξει στο πρόσωπο του Γιάννη Ιωαννίδη. Είναι αρκετοί πάντως εντός της Ν.Δ. που βλέπουν λάθος κινήσεις στο θέμα του από πλευράς του γραμματέα της Ν.Δ. και φίλου του κ. Τζιτζικώστα, Ανδρέα Παπαμιμίκου. 

Χειρότερη είναι η κατάσταση στην περιφέρεια Αττικής, όπου η δημοσκοπική κατάρρευση της Ν/Δ/ προκαλεί απροθυμία στους υποψήφιους διεκδικητές με αποτέλεσμα να θεωρείται πιθανή η στήριξη του σημερινού περιφερειάρχη κ. Γιάννη Σγουρού, ο οποίος όμως, όπως εκτιμάται, δύσκολα θα σταθεί απέναντι στην υποψηφιότητα της κ. Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει η Ν.Δ. στον Δήμο της Αθήνας. Ο Νικήτας Κακλαμάνης περιμένει στο ακουστικό του, ενώ οι υπουργοί Νίκος Δένδιας, Άδωνις Γεωργιάδης, Ολγα Κεφαλογιάννη, η βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μάκης Βορίδης, οι οποίοι στις μετρήσεις που έγιναν έδειξαν ότι μπορούν να δώσουν αξιοπρεπώς τη μάχη με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αρνήθηκαν να είναι υποψήφιοι. Η υποψηφιότητα του προέδρου του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλου κάηκε πριν καν συζητηθεί περαιτέρω, ενώ χθες ο δήμαρχος Αμαρουσίου  Γ. Πατούλης, ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει εκ νέου τον Δήμο Αμαρουσίου. Οι δύο τελευταίοι πάντως δεν θεωρούνταν ότι μπορούσαν να διεκδικήσουν με αξιώσεις τον Δήμο απέναντι στον 34χρονο Γαβριήλ Σακελλαρίδη του ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάσταση για τη Ν.Δ. στο Δήμο Αθηναίων δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο και από την υποψηφιότητα Κασιδιάρη.  

Στον Πειραιά το τοπίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αφού ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσει ποιόν θα στηρίξει ωστόσο η υποψηφιότητα του σημερινού δημάρχου Γιάννη Μιχαλολιάκου ο οποίος δείχνει ότι μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις τον Δήμο συναντά, σύμφωνα με πληροφορίες, προσκόμματα που δεν σχετίζονται με την πολιτική, αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο στο οικονομικο-αθλητικό γίγνεσθαι του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.     

Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά είναι πολλοί εκείνοι που θεωρούν ως ύστατη λύση την από κοινού στήριξη με το ΠΑΣΟΚ των σημερινών δημάρχων, όπου τουλάχιστον στην περίπτωση του κ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη και απήχηση έχει στον κόσμο της Ν.Δ. και ρεύμα νίκης διαθέτει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή