Ρυθμίσεις για τους αγρότες ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Τήρηση στοιχείων εσόδων - εξόδων για εισοδήματα άνω των 15.000
Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2014 15:50
UPD:17:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Οι Ομάδες και Συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά το χρόνο.

A- A A+

Ρυθμίσεις σε απάντηση των αιτημάτων των αγροτών αναφορικά με τη φορολόγησή τους ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Όπως ανακοινώθηκε, οι αγρότες που θα υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων - εξόδων είναι εκείνοι των οποίων το εισόδημα ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

Επίσης, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο διευκρινίστηκε πως οι αγρότες (ακόμη και όσοι έχουν εισόδημα άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων. Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία. 

Ο κ. Κεδίκογλου γνωστοποίησε επίσης τις εξής κυβερνητικές αποφάσεις: 

  • Για τα πέντε πρώτα χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται τρία χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.
  • Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων όσον αφορά στα έξοδα γίνεται ετήσια.
  • Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (Ομάδων, Συνεταιρισμών και εμπόρων).
  • Οι Ομάδες και Συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά το χρόνο.
  • Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα  υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.
LAKIS MELIO LAKIS
Συμβολικός αποκλεισμός ενός ρεύματος της Εγνατίας στο μπλόκο της Κουλούρας

Το ένα ρεύμα της Εγνατίας Οδού (προς Βέροια), στο ύψος της Κουλούρας, έκλεισαν αγρότες από την Ημαθία, παρουσία της αστυνομίας. Οι αγρότες είχαν δώσει διορία έως τις 12:00 προκειμένου να υπάρξει ένα θετικό βήμα από την πλευρά της κυβέρνησης στο θέμα της τήρησης βιβλίων εσόδων - εξόδων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. 

Αρνητική η πρώτη αντίδραση από το μέτωπο των αγροτών

«Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα την οποία βιώνει σήμερα ο έλληνας αγρότης. Περιμένουμε να ακούσουμε αποτελεσματικές ρυθμίσεις πάνω στη βάση των γνωστών αιτημάτων μας», ήταν το πρώτο σχόλιο του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά Κώστα Τζέλλα στο naftemporiki.gr.  

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της αρχικής απόφασης του ΥΠΟΙΚ, από την 1η Ιανουαρίου του 2014 οι αγρότες ήταν υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων, μία ρύθμιση από την οποία εξαιρούνταν όσοι έχουν ακαθάριστα έσοδα έως και 10.000 ευρώ και ταυτόχρονα εισπράττουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης έως 5.000 ευρώ.

Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν την εξαίρεση των περιπτώσεων με τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ (μικτά), όπως και τη θέσπιση αφορολόγητου για οικογενειακά εισοδήματα έως 20.000 ευρώ (προσαύξηση 5.000 ευρώ ανά παιδί).

Παράλληλα, με στόχο τη μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής, οι εκπρόσωποι του κλάδου αξιώνουν την προμήθεια πετρελαίου και νυχτερινού ρεύματος χωρίς την υποχρέωση καταβολής φόρου. Επιπλέον, διατυπώνονται αιτήματα που αφορούν στη διευκόλυνση δανειοδότησης από τις τράπεζες, όπως και στην ευνοϊκή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων («κούρεμα» 30% έως 200.000 ευρώ) αλλά και οφειλών στην εφορία («όχι» σε πλειστηριασμούς κατοικιών ή κτημάτων συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ).

Μεταξύ άλλων, τα αγροτικά συνδικάτα ζητούν να αποτραπούν δρομολογούμενες περικοπές -και ευρύτεροι περιορισμοί- στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ για την περίοδο 2015-20, να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και να διασφαλιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.

ΣΥΡΙΖΑ: «Χάντρες και καθρεφτάκια» οι αποφάσεις της κυβέρνησης

«Η ληστρική φοροεπιδρομή που αποφάσισε η κυβέρνηση για τον αγροτικό χώρο δεν ανατρέπεται με χάντρες και καθρεφτάκια», σχολίασε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Αποστόλου σχετικά με τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη σημερινή σύσκεψη..

Όπως επεσήμανε ο κ. Αποστόλου, στόχος των ρυθμίσεων που ανακοινώθηκαν είναι να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών. «Αλήθεια, πού πήγε η περσινή υπόσχεση που είχε δώσει ο πρωθυπουργός στις αντίστοιχες κινητοποιήσεις για φθηνό πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα;», σημείωσε ο βουλευτής, διερωτώμενος παράλληλα γιατί δεν ασχολήθηκαν στη σημερινή σύσκεψη με τα μεγάλα προβλήματα του κόστους παραγωγής και της ρευστότητας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή