Ερωτικά τείχη, συναισθηματικό ρομπότ και ο θρύλος της ειρήνης

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας
Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2014 09:20
A- A A+

Πολλές επιλογές προσφέρει η νέα κινηματογραφική εβδομάδα, με  επιστημονική φαντασία, έρωτα, δράση, χιούμορ, μυστικά, προδοσία, δυστυχώς πόλεμο, αλλά και τη βιογραφία του θρυλικού ειρηνιστή Νέλσον Μαντέλα.

«Ομάρ»

Ο Χάνι Αμπού Ασάντ, ο παλαιστίνιος σκηνοθέτης της πολυσυζητημένης ταινίας «Paradise now» (2005), η οποία κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα ξενόγλωσσης ταινίας και ήταν υποψήφια για Όσκαρ, επιστρέφει με ένα δραματικό θρίλερ, που απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής του Τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών 2013 και είναι στους 9 φιναλίστ για το φετινό Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Με θέμα τη σημασία της εμπιστοσύνης στις ανθρώπινες σχέσεις και το πόσο εύκολα μπορεί να χαθεί,  και με πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς στους βασικούς ρόλους, η ταινία μάς μεταφέρει στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, όπου ένας νεαρός φούρναρης αψηφά το Τείχος που τον χωρίζει από την κρυφή αγαπημένη του. Όμως, έρχεται αντιμέτωπος με οδυνηρές επιλογές, και η εμπιστοσύνη αρχίζει να κλονίζεται.

«RoboCop»

Η ταινία δράσης και επιστημονικής φαντασίας του Χοσέ Παντίλα - με τους Γκάρι Όλντμαν, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Μάικλ Κίτον, Άμπι Κόρνις, Τζέι Μπαρουσέλ και Τζόελ Κίναμαν - διαδραματίζεται το 2028, στην RoboCop, όπου η εγκληματικότητα είναι εκτός ελέγχου και ένας πολυεθνικός όμιλος, που βρίσκεται στο κέντρο της ρομποτικής τεχνολογίας, αποφασίζει να δημιουργήσει έναν αστυνομικό, μισό άνθρωπο και μισό ρομπότ, χωρίς να υπολογίσει τις συνέπειες.

«Δικός της»

Έχοντας αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις και 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ, η αισθηματική κομεντί επιστημονικής φαντασίας του Σπάικ Τζόνζι - με τους Χοακίν Φοίνιξ, Σκάρλετ Γιόχανσον, Ολίβια Γουάιλντ, Έιμι Άνταμς και Ρούνεϊ Μάρα – μας ξεναγεί σε ένα μελλοντικό Λος Άντζελες. Εκεί, ζει ένα μοναχικός και ιδιαίτερος άνδρας, ο οποίος αγοράζει ένα προηγμένο λειτουργικό σύστημα, που υπόσχεται ότι ανταποκρίνεται στις προσωπικές ανάγκες κάθε χρήστη. Έτσι, γνωρίζει μια χαρούμενη γυναικεία φωνή και ο έρωτας παίρνει άλλες διαστάσεις.

«Μαντέλα: Ο δρόμος προς την ελευθερία»

Ο απλός άνθρωπος που κατάφερε να επιτύχει την ειρήνη σε μια χώρα, που βρισκόταν στο χείλος του εμφυλίου πολέμου, τη Νότιο Αφρική, και θεωρείται ο σπουδαιότερος ειρηνιστής και ανθρωπιστής της εποχής του, ο Νέλσον Μαντέλα, ζωντανεύει σε όλα τα στάδια της ζωής του μέσα από το βιογραφικό δράμα του Τζάστιν Τσάντγουικ, με τους Ίντρις Έλμπα και Ναόμι Χάρις. Η ταινία είναι υποψήφια για Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού, για το «Ordinary love» των U2.

«Delivery man: Δεν τα φέρνει τα παιδιά ο πελαργός»

Ένας καλοκάγαθος και ταλαίπωρος άνθρωπος, που προσπαθεί να συμμαζέψει τα χρέη του προς διάφορους «ιδιαίτερους» δανειστές, ενώ τον έχει παρατήσει και η έγκυος κοπέλα του, χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του, όταν μαθαίνει εντελώς ξαφνικά πως έχει φέρει στον κόσμο 533 παιδιά, στην κωμωδία  του Κεν Σκοτ, με τους Κόμπι Σμόλντερς, Βινς Βον, Κρις Πρατ, Μπριτ Ρόμπερτσον, Τζάκ Ρέινορ, Μπόμπι Μόνιχαν και Σάιμον Ντιλέινι.

«Η χαρά και η θλίψη του σώματος»

Ο πολυβραβευμένος κύπριος σκηνοθέτης Ανδρέας Πάντζης επανέρχεται με ένα σύγχρονο κοινωνικό δράμα, που εστιάζει στην προδοσία, τη φιλία, τον έρωτα και τη μοναξιά, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Χωραφά, Χάρη Αμπράζη, Σίλβια Πέτκοβα και Νικολάι Μουταβτσίεφ. Ήρωάς του είναι ένας πρόσφυγας, που ενώ φαινόταν να έχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά του, η αφοσίωση του σε μία φιλία, που επέλεξε να μην προδώσει, τον οδήγησε στη φυλακή. Έχει εκτίσει πλέον την ποινή του, όμως δεν μπορεί να αφήσει πίσω του το παρελθόν και αναζητεί απεγνωσμένα τον χαμένο του φίλο.

«Το δέντρο και η κούνια»

Συνεχίζοντας την φεστιβαλική της πορεία στο εξωτερικό, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Μαρίας Ντούζα είναι εμπνευσμένη από μια πραγματική ιστορία. Με πρωταγωνιστές τους Μυρτώ Αλικάκη, Ηλία Λογοθέτη, Νίκο Ορφανό και Μιριάννα Καρανόβιτς, το δραματικό φιλμ περιγράφει τη συνάντηση των μελών μιας οικογένειας, που ήταν χωρισμένα για χρόνια. Μια συνάντηση που έχει απρόσμενες συνέπειες για όλους.

«Το ουράνιο τόξο»

Η ασπρόμαυρη δραματική ταινία του 1943, με την υπογραφή του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη και σεναριογράφου Μαρκ Ντονσκόι, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη επιτυχία του σοβιετικού κινηματογράφου μετά το τέλος του πολέμου, που παραμένει κλασσική μέχρι σήμερα και είναι μία καθηλωτική καταδίκη της ναζιστικής βαρβαρότητας και του δοσιλογισμού. Μάλιστα, ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Μόσχα έστειλε μια κόπια ειδικά στον πρόεδρο Ρούζβελτ, ενώ εκατομμύρια θεατές σε ολόκληρο τον κόσμο έκαναν ουρές έξω από τους κινηματογράφους, για να δουν το συγκλονιστικό χρονικό των μαρτυρίων και των αγώνων ενός ουκρανικού χωριού κάτω από τη γερμανική κατοχή.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς