Ανησυχία Μπαν Κι Μουν για το πολιτικό αδιέξοδο στην Ταϊλάνδη

Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2014 06:27
UPD:06:29
EPA/MUAMMMER TAN/ANADOLU AGENCY

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

A- A A+

Σοβαρές ανησυχίες για το πολιτικό αδιέξοδο που προκάλεσαν οι εκλογές της Κυριακής στην Ταϊλάνδη εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και κάλεσε τις αντίπαλες παρατάξεις να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου.

«Οποιαδήποτε ενέργεια που υπονομεύει τις δημοκρατικές διαδικασίες και εμποδίζει το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού της Ταϊλάνδης, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», τονίζεται σε ανακοίνωση του γ.γ. του ΟΗΕ.

«Ενώ αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα της κατάστασης και ότι ορισμένοι πολίτες επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στις εκλογές», ο Μπαν Κι Μουν δηλώνει «ανήσυχος καθώς ένας αριθμός πολιτών της Ταϊλάνδης δεν ήταν σε θέση να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμά».

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές οργάνωσαν διαδηλώσεις και μπλόκαραν την παράδοση των ψηφοδελτίων σε εκλογικά τμήματα την Κυριακή, προκαλώντας την ακύρωση της ψηφοφορίας στο 10% των συνολικά 90.000 εκλογικών τμημάτων σε εθνικό επίπεδο. Η Εκλογική Επιτροπή έχει αναφέρει ήδη ότι εξαιτίας της πολυπλοκότητας της διαδικασίας και των σοβαρών εκλογικών προβλημάτων μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες πριν από την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Με συνεχείς διαδηλώσεις η ντιπολίτευση προσπαθεί να δημιουργήσει πολιτικό κενό ώστε να οδηγήσει τη χώρα στη διαδικασία διορισμού μιας προσωρινής κυβέρνησης, η οποία θα κάνει πολιτικές μεταρρυθμίσεις πριν οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές. Ταυτόχρονα υπάρχουν φόβοι ότι το αδιέξοδο μεταξύ των διαδηλωτών και της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ακόμη στρατιωτικό πραξικόπημα από τα συνολικά 18 που έχουν γίνει στην Ταϊλάνδη κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ δεκαετιών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή