Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για την Κεφαλονιά αύριο στο Μαξίμου

Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2014 21:26
UPD:21:43
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το Μέγαρο Μαξίμου.

A- A A+

Με θέμα τις εξελίξεις στην Κεφαλονιά ο πρωθυπουργός συγκάλεσε για την Τετάρτη στις 18:00 ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών.

Οι υπουργοί παρουσία του κ. Σαμαρά θα κάνουν μια  αποτίμηση των μέχρι τώρα δράσεων, αλλά και θα μιλήσουν για τον περαιτέρω συντονισμό προκειμένου να αντιμετωπιστεί η καταστροφή στην Κεφαλονιά.

Στην σύσκεψη θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Γιάννης Στουρνάρας, Γιάννης Μιχελάκης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Νίκος Δένδιας, Άδωνις Γεωργιάδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Πάνος Παναγιωτόπουλος και Όλγα Κεφαλογιάννη. Επίσης θα συμμετάσχουν οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Εν τω μεταξύ την Τρίτη ένα ακόμη πλοίο του πολεμικού ναυτικού έφτασε στην Κεφαλονιά μεταφέροντας βαριά μηχανήματα για την αποκατάσταση των υποδομών αλλά και εξοπλισμό για τα πρόχειρα καταλύματα των πληγέντων.

Δέσμη μέτρων για του σεισμόπληκτους

Παράλληλα ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε μετά από ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των σεισμοπαθών στην Κεφαλονιά.

Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης το νησί θα ενταχθεί σε προγράμματα, βάσει οριοθέτησης, και τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί ΚΥΑ με τον υπουργό Οικονομικών Ιω. Στουρνάρα, για να βοηθηθούν και να αποκατασταθούν οι σεισμόπληκτοι.

IN KEFALONIA
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε και επίσημα την κήρυξη της Κεφαλονιάς ως σεισμόπληκτης μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε είναι τα εξής:

  • η καταβολή ενοικίου για 2 χρόνια σε όσους έχουν πιστοποιημένο πρόβλημα στέγασης,
  • η αποκατάσταση των ζημιών, εκεί όπου μπορούν να γίνουν, μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος, καθώς και
  • η δημιουργία οικισμού, εφόσον χρειαστεί, με σπίτια διαφόρων κατηγοριών, με όλες τις αναγκαίες υποδομές για όσους δεν μπορούν να νοικιάσουν. Οι τοποθεσίες όπου θα δημιουργηθούν οι οικισμοί αυτοί θα καθοριστούν από τον Αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Κεφαλονιάς.

Επίσης, ξεκινούν άμεσα παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών καθώς και η εκπόνηση μελετών για την κατασκευή νέου οδικού δικτύου και η ένταξή του σε Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Τέλος ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής βραχυπρόθεσμης εκτίμησης σεισμικότητας υπό τον ΟΑΣΠ για την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση του κοινού.

Κλιμάκιο το ΚΕΕΛΠΝΟ και λειτουργία των νοσοκομείων

Ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, από την πλευρά του, ενημέρωσε ότι έφθασε στο νησί κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να ελέγξει την όποια κατάσταση θα μπορούσε να δημιουργηθεί.

Πρώτο μέλημα ήταν να ανοίξει η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου του Αργοστολίου και να παραμείνει ανοιχτή η παλιά πτέρυγα του νοσοκομείου Ληξουρίου, κάτι που επιτεύχθηκε, είπε.

Σημειώνεται ότι η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου Αργοστολίου εγκαινιάστηκε σήμερα με τοκετό, ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον του νησιού.

ERTSOCIALNETWORKS
Κλειστά έως την Παρασκευή τα σχολεία

Κλειστά έως και την Παρασκευή θα παραμείνουν τα σχολεία, με απόφαση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, ο οποίος βρίσκεται στο νησί από τη Δευτέρα.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι πρώτη και βασική μέριμνα είναι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των σχολείων, να εγκατασταθούν όπου είναι απαραίτητο λυόμενες σχολικές αίθουσες, αλλά πρωτίστως να δοθεί έμφαση στην ασφάλεια των μαθητών. Αποφασίσθηκε να παραμείνουν τα σχολεία μέχρι την προσεχή Παρασκευή κλειστά έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι επανέλεγχοι των σχολικών κτιρίων.

Σε συνεργασία με τον Ο.Σ.Κ. θα παραδοθούν άμεσα 10 προκατασκευασμένες αίθουσες διδασκαλίας και οι υπόλοιπες ανάγκες θα καλυφθούν εντός δέκα ημερών. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο αποστολής παιδοψυχολόγων για την ενίσχυση των μαθητών και των γονέων τους.

Ζημιές σε κτήρια

MYKEFALONIA

Από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων της ΓΓΔΕ, πραγματοποιήθηκαν μέχρι  το πρωί  της Δευτέρας 1.680 έλεγχοι εκ των οποίων τα 760 κτίρια κρίθηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμα. Μετά τον χθεσινό σεισμό έχει ξεκινήσει η διαδικασία επανελέγχου των κτιρίων, η οποία θα συνεχιστεί με γενική σάρωση των κτιρίων από 100 και πλέον μηχανικούς από Υπηρεσίες του Υπουργείου και τα ΤΑΣ.

Στο αεροδρόμιο Κεφαλονιάς πραγματοποιούνται κανονικά όλες οι πτήσεις και διορθώνονται σταδιακά οι βλάβες οι οποίες παρουσιάστηκαν μόνο στην κτηριακή υποδομή.

Επίσης όπως έγινε γνωστό από τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, έγινε άμεση διάθεση 1.200 κουβερτών και 100.000 ευρώ για την κάλυψη άμεσων βιοτικών αναγκών για τον πρώτο σεισμό. Μετά το σεισμό της Δευτέρας υπεγράφη η διάθεση 1000 ακόμα κουβερτών και δόθηκε η έγκριση από τον Υπουργό Εργασίας για τη διάθεση επιπλέον 100.000 ευρώ.

EURONEWS

Πέραν των ανωτέρω στο Ληξούρι αποφασίστηκε να διατεθεί άμεσα η κινητή μονάδα παρέμβασης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), στελεχωμένη με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Επίσης, υπογράφηκε από το Υπουργείο 6-μηνο πάγωμα καταβολής ασφαλιστικών οφειλών. Τέλος, σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, διατέθηκαν 250 σκηνές και 1000 υπνόσακοι.

Για τον τουρισμό

Η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε εκτενώς στο βασικό προϊόν του νησιού που είναι ο τουρισμός και ανακοίνωσε σειρά δράσεων επικοινωνίας, ώστε να ενισχυθεί η εικόνα της Κεφαλονιάς ενόψει και της επερχόμενης τουριστικής περιόδου.

Η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάπτυξη ειδικών πολιτικών επικοινωνίας για την στήριξη της εικόνας του νησιού, όπως η αξιοποίηση του διαδικτύου για προβολή της Κεφαλονιάς αλλά και την προβολή, σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού -αρχής γενομένης από τις Εκθέσεις του Μιλάνου, του Βερολίνου και της Μόσχας- της Κεφαλονιάς ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού.

Ζημιές σε αρχαιλογικούς χώρους

Η γενική γραμματέας Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε, ότι έχουν προκληθεί ζημιές στο αρχαιολογικό μουσείο και στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία του νησιού, οι οποίες ελέγχονται ως προς τη σοβαρότητά τους.

Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου και περισσότερες από 25 εκκλησίες και κτήρια κοσμικά, χαρακτηρισμένα ως μνημεία, παρουσιάζουν έντονες ρηγματώδεις, καταρρεύσεις τοίχων και ετοιμορροπίες, φαινόμενα τα οποία  επιδεινώνονται σε κάθε σεισμική δόνηση.

Τα στελέχη του ΥΠΠΟΑ καταγράφουν συστηματικά τα προβλήματα και διερευνούν την παθολογία των κτηρίων, έτσι ώστε το επόμενο βήμα να είναι τα μέτρα στερέωσης, για την αντιμετώπιση νέων σεισμικών φαινομένων.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα κλιμάκια μηχανικών, αρχαιολόγων, συντηρητών θα έχουν ολοκληρώσει τις ανωτέρω αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου στη συνεχεία να προχωρήσει η άμεση σύνταξη μελετών για την οριστική αποκατάσταση των κτηρίων και των μνημείων.

Ενισχύσεις σε λιμενικό, αστυνομία, πυροσβεστική

Η Ελληνική Αστυνομία, ενισχύεται με επιπλέον 30 άτομα και 5 περιπολικά, ειδικότερα στην περιοχή του Ληξουρίου. Επίσης βρίσκεται σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας για την ασφάλεια του οδικού δικτύου Ληξουρίου Αργοστολίου.

Το Πυροσβεστικό Σώμα συνεπικουρούμενο από τους Διοικητές της 1ης και 6ης ΕΜΑΚ, ενισχύεται με ομάδα 15 ατόμων με ειδικό διασωστικό όχημα σεισμών καθώς και διασωστικό σκύλο της 1ης ΕΜΑΚ ώστε να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα αν αυτό απαιτηθεί.

Επίσης, βρίσκονται σε ετοιμότητα 6 εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας του νησιού. Οι εν λόγω Εθελοντικές Ομάδες μετά την εκδήλωση του σεισμού ενεργοποιήθηκαν και προσφέρουν υπηρεσίες υπό την αιγίδα του Πυροσβεστικού Σώματος και τις εντολές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Το Λιμενικό Σώμα / Ελληνική Ακτοφυλακή ενισχύεται με 15 άτομα, ένα ναυαγοσωστικό παντός καιρού για μεταφορά εκτάκτων περιστατικών από θάλασσα, καθώς και 6 εξειδικευμένων βατραχανθρώπων για τη χαρτογράφηση των δύο λιμένων, του Αργοστολίου και του Ληξουρίου. Σημειώνεται ότι για την εκτίμηση της κατάστασης των λιμένων θα γίνουν μελέτες από ειδικούς λιμενολόγους για την άμεση αποκατάστασή τους.

Από πλευράς ΓΕΕΘΑ, με εντολή Α΄ ΓΕΕΘΑ στάλθηκαν με οχηματαγωγό του Ναυτικού 2 κινητά μαγειρεία, 2 υδροφόρες, 15 χημικές τουαλέτες, 1 εκσκαφέας τάφρων, 1 ρυμουλκό, 1 φορτωτής, 1 προωθητής γαιών, 1 ανατρεπόμενο, ένα  Η/Ζ και ένας φωτιστικός πύργος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή