Σε «θέση μάχης» ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών

H απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής
Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2014 16:57
UPD:17:02
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης, το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα, οι εκλογικές μάχες για την αυτοδιοίκηση και κυρίως οι ευρωεκλογές θα κρίνουν πολλά.

A- A A+

Σε «θέση μάχης» θέτει τα μέλη και τους υποστηρικτές του ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του, που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης, το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα, οι εκλογικές μάχες για την αυτοδιοίκηση και κυρίως οι ευρωεκλογές θα κρίνουν πολλά.

«Είναι μια κορυφαία πολιτική μάχη. Συνεπώς, δεν μπορεί παρά να πάμε με όλα μας τα όπλα. Θα πάμε με αισιοδοξία και έμπνευση, αλλά χωρίς κανένα εφησυχασμό. Η μάχη αυτή θα είναι δύσκολη και γι αυτό θα χρειαστεί να τη δώσουμε με συλλογικότητα, με την αίσθηση της ευθύνης που μας αναλογεί, με γενικό προσκλητήριο στα υποτελή κοινωνικά στρώματα, σε όλες τις γενιές. Κανείς δεν περισσεύει».

Ειδική αναφορά γίνεται στην υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος, Αλ. Τσίπρα, για την προεδρία της Κομισιόν, χαρακτηρίζοντάς την μεγάλο όπλο για τις ευρωεκλογές, καθώς «συσπειρώνει την ευρωπαϊκή αριστερά και αφυπνίζει κοινωνικές δυνάμεις» ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική που επιβάλλεται στην Ευρώπη.

Ως δεύτερο μεγάλο όπλο χαρακτηρίζεται η  εικόνα της ίδιας της Ευρώπης: «η ίδια η αρχιτεκτονική οικοδόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πρέπει να ανατραπεί, όχι μόνο γιατί βρίσκει ριζικά αντίθετη την αριστερά, αλλά κυρίως γιατί απωθεί τους ίδιους τους λαούς. Σε αυτή τη μάχη, σε αυτή την πορεία μέχρι τις ευρωεκλογές μπορούμε να αναδείξουμε την ανάγκη να φύγει η Τρόικα από την Ευρώπη και να ηττηθούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές , να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα των δημόσιων χρεών».

Όπως τονίζεται, το 2014 και ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο θα αποδειχθεί πιθανότατα το κρισιμότερο πολιτικό και κοινωνικό διάστημα για την πορεία της χώρας, της κοινωνίας, αλλά και της αριστεράς. «Καλούμαστε να δώσουμε μια μεγάλη μάχη για την ανατροπή, εγχείρημα ιστορικής σημασίας, που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους. Το καθήκον αυτό, αποτελεί για μας πρόκληση και απαντάμε θετικά. Ναι, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη» σημειώνεται.

Η κεντρική επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτίθεται κατά της κυβέρνησης Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι αποσταθεροποιείται συνεχώς και απονομιμοποιείται στη συνείδηση της πλειοψηφίας του λαού, παρά την «επικοινωνιακή καταιγίδα που εξαπολύει και τη στήριξή της από τεράστια μιντιακά και επιχειρηματικά συμφέροντα». Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το όποιο κοινωνικό κράτος αντιμετωπίζεται εχθρικά, με αποτέλεσμα η χώρα να κινείται στο όριο της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ η «συνεχής φοροεπιδρομή» έχει εξαντλήσει κάθε απόθεμα, αλλά και τις αντοχές των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων.

Αναφερόμενη στη δήλωση Σαμαρά περί μη ύπαρξης περιθωρίων συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Κ.Ε. δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει έτη φωτός από την πολιτική της κυβέρνησής του και κάνει αναφορά στην πολιτική των μνημονίων και στην τραγωδία στο Φαρμακονήσι, κάνοντας λόγο για «ανατριχιαστικές ξενοφοβικές – ρατσιστικές δηλώσεις» κυβερνητικών στελεχών και υπουργών και ακροδεξιούς βηματισμούς προς μια κοινωνία «των λίγων» και ένα κράτος «φρούριο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως επισημαίνεται, αντιτάσσει ένα συνολικό προγραμματικό σχέδιο παραγωγικής, οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής απελευθέρωσης, μακριά από μνημόνια και πολιτικές που βαθαίνουν την ύφεση, τη λιτότητα και την εξαθλίωση.

Η Κ.Ε. κάνει αναφορά και στις διεργασίες στον χώρο της «νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας», χαρακτηρίζοντάς τες ενδεικτικές του «τρόμου» που διακατέχει το σύστημα.

«Το ΠΑΣΟΚ που εδώ και καιρό, συμπλέει επί της ουσίας με τη Νέα Δημοκρατία, επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από θνησιγενή σχήματα, όπως η “κίνηση των 58”. Μόνο που τα καινούργια κοστούμια δεν μπορούν να κρύψουν, την πολιτικά αποκρουστική και κοινωνικά αντιλαϊκή μορφή της μεταλλαγμένης σοσιαλδημοκρατίας, που πρωτοστατεί, ακόμα και σε ιδεολογικό επίπεδο, στην υπεράσπιση των μνημονίων και της λιτότητας» σημειώνεται.

Η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι το ρεύμα της ανατροπής θα γιγαντωθεί και αναφέρει ότι για το επόμενο χρονικό διάστημα η προσοχή και η δράση του κόμματος θα στραφεί στο μαζικό κίνημα, και ιδιαίτερα στο εργατικό, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι εστίες κοινωνικής αντίστασης σε κάθε μέτρο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή