Διχάζει την ευρωπαϊκή Αριστερά η υποψηφιότητα Τσίπρα

Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2014 11:22
UPD:11:26
PHASMA/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Σύμφωνα με στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, η υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν επέτεινε τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αριστερά.

A- A A+

Διχάζει την ευρωπαϊκή Αριστερά η υποψηφιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Η κατακόρυφη πτώση της δημοφιλίας των σοσιαλδημοκρατών, η άνοδος της λαϊκής δεξιάς και των φιλελευθέρων και οι πολιτικές λιτότητας που κυριαρχούν σε ολόκληρη την Ευρώπη, με κορυφαίο παράδειγμα τη χώρα μας, καθιστούν την υποψηφιότητα Τσίπρα για τα περισσότερα αριστερά κόμματα στη Ευρώπη, ελκυστική. Κυρίως για τη νοηματοδοσία της.

Πολλά από τα κόμματα αυτά, παραδέχεται στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν στηρίξει ή είχαν συμμετάσχει σε κυβερνήσεις συνεργασίας με τα σοσιαλιστικά κόμματα και σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπα με την απόφαση αλλαγής πλεύσης.

Η υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, συνεχίζει το ίδιο στέλεχος, επέτεινε τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αριστερά.

Είναι χαρακτηριστικό το προ ημερών πρωτοσέλιδο του περιοδικού της ιταλικής αριστεράς «Μανιφέστο» που, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ενδεικτικό του ρεύματος υπέρ της υποψηφιότητας Τσίπρα στη βάση της Αριστεράς Οικολογίας Ελευθερίας του Τόνι Βέντολα. Ο τελευταίος είδε κορυφαία στελέχη του κόμματός του, όπως η Μπάρμπρα Σπινέλι, να τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ γεγονός που τον ανάγκασε να προβεί στην αμφίσημη δήλωση «θα ψηφίσουμε για τον Τσίπρα κοιτώντας τον... Σούλτς».

LEFT.GR

Στο Παρίσι που βρίσκεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας τα πράγματα δεν διαφέρουν και πολύ. Μπορεί τα χαμόγελα στη συνάντηση με τον υποψήφιο της αριστεράς για την προεδρία της Γαλλίας στις εκλογές του 2012, Ζαν Λυκ Μελανσόν, να περίσσεψαν αλλά ουδείς ξεχνά ότι η γαλλική αριστερά είχε εκφράσει σύσσωμη τη στήριξή της στο πρόσωπο του Φρανσουά Ολάντ, στο β' γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Μάλιστα η τότε εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, είχε προτείνει τα αντίστοιχα ελληνικά κόμματα να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ελληνικής Αριστεράς.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή