Ν. Ζήγρας: Να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό το ελβετικό κράτος

Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2014 18:40
UPD:19:13
EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Σε δηλώσεις του ο Ν. Ζήγρας υπενθύμισε ότι έχει δηλώσει εμπράκτως τη μεταμέλειά του για τη συμμετοχή του «στην εγκληματική οργάνωση ξεπλύματος χρήματος των πρώην υπουργών» και ότι ζήτησε συγγνώμη από την ελληνική Δικαιοσύνη και τον ελληνικό λαό.

A- A A+

Το ελβετικό κράτος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό «γιατί ήταν η χώρα – πλυντήριο των κλεμμένων χρημάτων» δήλωσε ο ξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας μετά την κατάθεσή του ενώπιον εκπροσώπων της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της Ελβετίας.

Ο κατηγορούμενος εξετάστηκε από τους εκπροσώπους της ελβετικής Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο αιτήματος δικαστικής συνδρομής που εστάλη από τις ελβετικές αρχές στις 17 Απριλίου 2013. Το αίτημα αφορά σε έρευνα των ελβετικών αρχών για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με εμπλοκή εννέα προσώπων, μεταξύ των οποίων είναι οι Τσοχατζόπουλος, Σταμάτη, η αδελφή της πρώην συζύγου του κ. Τσοχατζόπουλου αλλά και έλληνας υπάλληλος του ελβετικού υποκαταστήματος της Morgan Stanley.

Σε δηλώσεις του ο Ν. Ζήγρας υπενθύμισε ότι έχει εκφράσει εμπράκτως τη μεταμέλειά του για τη συμμετοχή του «στην εγκληματική οργάνωση ξεπλύματος χρήματος των πρώην υπουργών» και ότι ζήτησε συγγνώμη από την ελληνική Δικαιοσύνη και τον ελληνικό λαό.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «το ελβετικό κράτος που οικοδόμησε την οικονομία του περιθάλποντας τα μεγαλύτερα λαμόγια του τραπεζικού κόσμου πρέπει να ζητήσει με τη σειρά του συγνώμη από την ελληνική Δικαιοσύνη και τον ελληνικό λαό γιατί ήταν η χώρα – πλυντήριο των κλεμμένων από τον ελληνικό λαό χρημάτων, γιατί τόσα χρόνια έκλεινε τα μάτια και τώρα κάνει πως δεν ξέρει».

«Το ελβετικό κράτος πρέπει να επιστρέψει άμεσα στον ελληνικό λαό τα κλεμμένα χρήματα και να παύσει τις υποκριτικές διώξεις και ανακρίσεις για να έχει δικαιολογία να παρακρατεί τα κλεμμένα από τον ελληνικό λαό χρήματα. Και η αρχή της επιστροφής των χρημάτων, πρέπει να γίνει από τα χρήματα που έχουν βρεθεί στην Ελβετία στο όνομά μου και τα οποία εδώ και ενάμιση χρόνο ζητώ να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο, εκεί που ανήκουν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον συνήγορό του κ. Ζήγρα, Στέλιο Γκαρίπη, η απάντηση των Ελβετών στο αίτημα του κατηγορουμένου ήταν πως για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υποβληθεί σχετικό αίτημα από τον έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης προς τον ελβετό ομόλογό του και αν κριθεί πως οι ελληνικές αρχές συνέδραμαν ουσιαστικά τις ελβετικές, τότε  να δοθούν τα μισά από τα μαύρα χρήματα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κατάθεσή του ο Νίκος Ζήγρας φέρεται να αναφέρθηκε σε ελληνοελβετούς τραπεζίτες, λέγοντας πως είχαν απευθείας επαφή με τον Άκη Τσοχατζόπουλο. 

Τον έναν ελληνοελβετό, όπως φέρεται να είπε, του τον είχε συστήσει γνωστός έλληνας δικηγόρος με γραφείο στη Βουκουρεστίου, ενώ τον άλλον τον είχε επισκεφθεί αυτοπροσώπως ο πρώην υπουργός στη Γενεύη μαζί με την κόρη του Αρετή.

«Δεν θέλουμε να γίνεται 'ξέπλυμα' μέσω του ελβετικού χώρου»

Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ελβετίας Ουρς Κοέλι, αφού εξήρε το έργο των ελληνικών εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών είπε: «Η ελβετική εισαγγελία από το 2012 και μετά ασχολείται σοβαρά και ενδελεχώς με πολλές αιτήσεις από την Ελλάδα για λογαριασμούς και στοιχεία…. Η Εισαγγελία της Αθήνας έχει παίξει σημαντικό ρόλο και η εργασία που έχει κάνει είναι η καλύτερη δυνατή».

«Από το καλοκαίρι του 2012 η ελβετική εισαγγελία έχει ανοίξει διαδικασία γιατί υπάρχει υποψία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αλλά πρέπει να πω ότι το ειδικό βάρος της ελβετικής εισαγγελίας είναι διαφορετικό από αυτό της ελληνικής. Το δικό μας αίτημα βασίζεται στο ότι θέλουμε να διευκρινίσουμε αν, στο πλαίσιο της διαδικασίας και της δικαστικής συνδρομής, πρέπει να στραφούμε με προσφυγή σε βάρος ατόμων ή εταιριών που ζουν και εδρεύουν στην Ελβετία», πρόσθεσε.

Σημείωσε τέλος πως η εισαγγελία της Ελβετίας θα ήθελε να διασφαλίσει ότι δεν διακυβεύεται η σοβαρότητα και η υπόληψη της Ελβετίας ως χώρας καταθέσεων διότι θέλει να αποσοβήσει τον κίνδυνο πληρωμές που έχουν σχέση με ξέπλυμα να γίνονται μέσω του ελβετικού χώρου».

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή