Πρόσκληση για διάλογο απευθύνουν στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη οι αγελαδοτρόφοι, εκφράζοντας για ακόμη μία φορά την αντίθεσή τους στην επέκταση της διατηρησιμότητας του φρέσκου γάλακτος.
Σε κοινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ο Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδας και η Ένωση Φυλής Χόλσταϊν επισημαίνουν ότι «το γάλα των 10 ημερών που θέλει να επιβάλει ο υπουργός στην ελληνική αγορά είναι ένα υποβαθμισμένο προϊόν- κονσέρβα, λόγω θερμικής επεξεργασίας αλλά και λόγω έλλειψης φρεσκάδας».
Όπως αναφέρουν, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως «η θρεπτική αξία του γάλακτος μειώνεται όσο αυξάνεται η θερμοκρασία παστερίωσης και είναι ευθέως ανάλογη με τον χρόνο που πέρασε από την ημερομηνία παραγωγής».
Επίσης, οι εκπρόσωποι των τριών φορέων καταγγέλλουν ότι στο στόχαστρο του υπουργείου Ανάπτυξης μπήκαν επίσης «το τυρί και το γιαούρτι, για τα οποία μεθοδεύεται η προσαρμογή της νομοθεσίας ούτως ώστε να επιτρέπεται η παρασκευή τους από σκόνη γάλακτος».
Τέλος, ζητούν από τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά «της υποκατάστασης της εγχώριας παραγωγής από εισαγόμενα προϊόντα αμφιβόλου αξίας και ποιότητας, πιθανολογούμενα κάπως φθηνότερα, υποστηρίζοντας έτσι την ελληνική γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία, το ελληνικό γάλα, το ελληνικό γιαούρτι και το ελληνικό τυρί».