«Στίγμα για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό η ανεργία»

Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014 22:56
UPD:01/02/2014 00:10
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης (Α) με την Αντιπεριφερειάρχη Αθηνών Άννα Παπαδημητρίου Τσάτσου, τον Επικεφαλής του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδα Αντωνακόπουλο (2Δ) και τον Αναπληρωτή Επικεφακλής της Ευρωπαίκής Επιτροπής στην Ελλάδα Αργύρη Περουλάκη (Δ) μιλούν στο Περιφερειακό Συνέδριο  στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

A- A A+

Ως πρώτη προτεραιότητα για την Ευρώπη χαρακτήρισε την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος που χαρακτήρισε το φαινόμενο «στίγμα για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό». «Ηφαίστειο πάνω στο οποίο καθόμαστε», χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, την ανεργία των νέων κατά την τοποθέτησή του στο «Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων» που ξεκίνησε την Παρασκευή στο Γκάζι.

Η εφαρμογή του προγράμματος «Εγγύηση για τη Νεολαία» και η ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για την ανάσχεση της ανεργίας των νέων της Ευρώπης, σύμφωνα με τους εισηγητές του Συνεδρίου που θα συνεχιστεί το Σάββατο στις 11 το πρωί, στον Πειραιά.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, τόνισε ότι το ποσοστό της ανεργίας των νέων στην χώρα μας, ξεπερνά το 60%, κάτι πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Ο Επικεφαλής του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος μιλάει στο Περιφερειακό Συνέδριο στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα διατεθούν συνολικά 160 εκατ. ευρώ, κυρίως από κοινοτικούς αλλά και εθνικούς πόρους για την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας στην πόλη.

Το πρόγραμμα του δημάρχου Αθηναίων

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης παρουσίασε το σχετικό πρόγραμμα της πρωτεύουσας που αφορά: σχεδιασμό και ανάπτυξη Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ). Βασική λειτουργία του έργου, που έχει προϋπολογισμό 4,5 εκατ. ευρώ, είναι να παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του δήμου Αθηναίων, καθοδηγώντας και αξιολογώντας την εφαρμογή επιχειρηματικών σχεδίων.

Επίσης, το πρόγραμμα αφορά σχεδιασμό και ανάπτυξη Δομών Φιλοξενίας και Στήριξης Νέων Επιχειρήσεων στον τομέα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Το έργο, προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δράσεις προβολής και δημοσιότητας για την κινητοποίηση και προσέλκυση υποψήφιων επιχειρηματιών και τη διάχυση των αποτελεσμάτων στο ευρύ κοινό. Φιλοξενία επιχειρηματικών ομάδων και νεοφυών επιχειρήσεων για διάστημα 12 μηνών, που χωρίζεται σε δύο στάδια: το αρχικό αφορά την ωρίμανση της επιχειρηματικής ιδέας και το επόμενο είναι το στάδιο της επιχειρηματικής δοκιμής.

Σε συνεργασία με το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ και προϋπολογισμό 1,7 εκατ. ευρώ προσφέρεται συμβουλευτική υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο δήμο Αθηναίων σε θέματα επιχειρηματικότητας και συνεργασιών με σκοπό την ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας.

Σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (προϋπολογισμός 875.000 ευρώ) διενεργείται πρόγραμμα για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (προϋπολογισμός 953.000 ευρώ) πρόγραμμα επιχειρηματικής αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Επίσης το πρόγραμμα περιλαμβάνει σχεδιασμό και ανάπτυξη δομών φιλοξενίας και στήριξης νέων επιχειρήσεων στον τομέα Δημιουργικού σχεδιασμού (προϋπολογισμός 3,3 εκατ. ευρώ) και δημιουργία ανοικτών δικτύων καινοτομίας και θερμοκοιτίδων υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων, ενώ -όπως σημείωσε ο κ. Καμίνης- άλλα 18 έργα (προϋπολογισμού 34, 8 εκατ. ευρώ) θα δημοπρατηθούν άμεσα. Σε αυτά συγκαταλέγονται προγράμματα και η δημιουργία μηχανισμών στήριξης των νέων επιχειρήσεων και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Στην Τεχνόπολη θα δημιουργηθεί ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (INNOVATHENS) που θα αρχίσει να λειτουργεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο Κόμβος φιλοδοξεί να στηρίξει 10.000 νέους της πόλης με τη σύμπραξη 300 καινοτόμων επιχειρήσεων, που θα μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους. Θα παρέχεται κάθε δυνατή στήριξη και πληροφορία για την σύλληψη, τη διαμόρφωση και την ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής ιδέας. Θα διερευνώνται επιστημονικά οι δυνατότητες και η κλίμακα εφαρμογής της, με τη χρήση απτών παραδειγμάτων και την αξιοποίηση εξελιγμένης τεχνογνωσίας. Κι όλα αυτά δωρεάν για τους νέους της πόλης και χωρίς καμία επιβάρυνση για τους δημότες.

Ως πρώτη προτεραιότητα για την Ευρώπη χαρακτήρισε την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, Αργύρης Περουλάκης χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη της εφαρμογής αποτελεσματικότερων πολιτικών απασχόλησης κυρίως σε τοπικό επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αποφασίσει την αποδέσμευση 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων κατά την περίοδο 2014-20. Το ποσό αυτό θα διανεμηθεί σε περιοχές όπου το ποσοστό ανεργίας των νέων ξεπερνά το 25%. Στο ποσοστό αυτό βρίσκεται η ανεργία των νέων σε 13 χώρες-μέλη ενώ ξεπερνά το 50% σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία.

Η δράση «Εγγύηση για τη Νεολαία» προβλέπει ότι όλοι οι νέοι κάτω των 25, είτε είναι εγγεγραμμένοι στις υπηρεσίες απασχόλησης είτε όχι , θα λαμβάνουν εργασία, μαθητεία, πρακτική άσκηση ή συνέχιση της εκπαίδευσής εντός 4 μηνών αφότου εξέρχονται από την επίσημη εκπαίδευση ή καθίστανται άνεργοι.

Την εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα με ωφελούμενους 230.000 νέους, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του πριν από δυο μέρες στο υπουργείο Εργασίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή