Οι ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις στη συνάντηση Μέρκελ- Κέρι

Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014 21:27
UPD:21:35
REUTERS/Brendan Smialowski

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

A- A A+

Την επιθυμία του για «γύρισμα σελίδας», μετά τη δύσκολη περίοδο των τελευταίων μηνών στις σχέσεις Γερμανίας και ΗΠΑ, λόγω της υπόθεσης των παρακολουθήσεων της NSA, εξέφρασε σήμερα ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, με την καγκελάριο Μέρκελ να δηλώνει αισιόδοξη όσον αφορά στην εύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων πάνω στο θέμα.

O κ. Κέρι, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο, επέμεινε ότι βρίσκεται στην Γερμανία προκειμένου να βοηθήσει ώστε «να στρέψουμε την προσοχή μας στο μέλλον και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη που χαρακτήριζε πάντα τις διμερείς σχέσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι δύο χώρες θα καταλήξουν σε συμφωνία «μη-κατασκοπείας», ο κ. Κέρι σημείωσε ότι αυτό θα το αποφασίσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος Μέρκελ και ανέφερε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο χωρών συζητούν προκειμένου να βρεθεί λύση.

Παραδέχθηκε βέβαια ότι τα τεχνικά ζητήματα δεν είναι εύκολα, αλλά τόνισε ότι και οι ΗΠΑ, όπως η Γερμανία, είναι προσηλωμένες στην προστασία της ιδιωτικής σφαίρας.

Από πλευράς της, η Άγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι οι όποιες διαφορές απόψεων δεν μπορούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τις σχέσεις των δύο χωρών – ωστόσο, τόνισε ότι οι διαφορές αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν ανοιχτά.

EURONEWS
Συριά, Ιράν και Ουκρανία στην ατζέντα της Διάσκεψης για την Ασφάλεια

Σε αντίστοιχο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Β. Σταϊνμάγερ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να διαταραχθεί μία μακρόχρονη σχέση συνεργασίας και φιλίας. «Θα πετύχουμε στην προσπάθειά μας να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη», τόνισε.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ βρέθηκε στο Βερολίνο για να συζητήσει με τον γερμανό ομόλογό του και την καγκελάριο το ζήτημα των ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων, στο πλαίσιο των οποίων είχε «στοχευθεί» και η Άγκελα Μέρκελ, καθώς και τη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

REUTERS/BRENDAN SMIALOWSKI

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ βρέθηκε στο Βερολίνο για να συζητήσει με τον γερμανό ομόλογό του και την καγκελάριο το ζήτημα των ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων, στο πλαίσιο των οποίων είχε «στοχευθεί» και η Άγκελα Μέρκελ.

«Θεωρούμε ότι είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει την οικονομία της Ευρώπης, να ενισχύσει την οικονομία μας, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για Αμερικανούς, για Γερμανούς, για όλους τους Ευρωπαίους και να δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες συνδεδεμένες αγορές στον κόσμο», δήλωσε ο κ. Κέρι και πρόσθεσε ότι και οι χώρες της Ε.Ε., οι οποίες σήμερα αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, θα επωφεληθούν από την ανάπτυξη και την απασχόληση που θα έχει ως αποτέλεσμα η συμφωνία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή