Ουκρανία: Σε άδεια λόγω ασθενείας ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς

Επίθεσή του, μέσω γραπτής δήλωσης, στην αντιπολίτευση
Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014 16:04
UPD:18:41
REUTERS/REUTERS TV

Η άδεια του Βίκτορ Γιανουκόβιτς έρχεται δύο ημέρες μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μίκολα Αζάροφ και της κυβέρνησής του. Στο στιγμιότυπο ο πρόεδρος της Ουκρανίας στην ουκρανική Βουλή την Τετάρτη.

A- A A+

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς έλαβε άδεια λόγω ασθενείας, ανακοίνωσε το γραφείο του την Πέμπτη, εν μέσω αγωνίας για το πώς η πρώην σοβιετική δημοκρατία θα βγει από το πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων δύο μηνών.

Η άδεια του προέδρου της χώρας έρχεται δύο ημέρες μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μίκολα Αζάροφ και της κυβέρνησής του.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές καλούν σε παραίτηση του κ. Γιανουκόβιτς και πρόωρες προεδρικές εκλογές από τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε και ο τελευταίος αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία εμπορικής σύνδεσης Ουκρανίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ανακοίνωση του ιστοτόπου της ουκρανικής Προεδρίας, αναφέρεται ότι ο 63χρονος κ. Γιανουκόβιτς υποφέρει από οξεία αναπνευστική νόσο και έχει υψηλό πυρετό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, δεν υπάρχει αναφορά στο πόσο διάστημα θα χρειαστεί να λείψει από την κεντρική πολιτική σκηνή ο πρόεδρος της Ουκρανίας ή στο εάν θα μπορεί να εκτελεί μέρος των καθηκόντων του.

EURONEWS

Η ανακοίνωση αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό και πολλοί θυμίζουν ότι στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Αυγούστου του 1991 στη Σοβιετική Ένωση οι πραξικοπηματίες είχαν κάνει λόγο για «ασθένεια» του τότε επικεφαλής του σοβιετικού κράτους Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

EURONEWS
Παραμένει το αδιέξοδο στην Ουκρανία - Προβλήματα υγείας επικαλείται ο Γιανουκόβιτς

Τη δημοσιοποίηση της άδειας ασθενείας του προέδρου ακολούθησε, ωστόσο, ανάρτηση δήλωσής του στον προεδρικό ιστότοπο.

«Η αντιπολίτευση συνεχίζει να οξύνει την κατάσταση, καλεί τους ανθρώπους να στέκουν όρθιοι μέσα στην παγωνιά και όλα αυτά εξαιτίας των πολιτικών φιλοδοξιών ορισμένων εκ των ηγετών της», ανέφερε ο κ. Γιανουκόβιτς απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του.

«Ας κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αποκαταστήσουμε την ειρήνη και την ηρεμία, ώστε να επανέλθει η ζωή σε φυσιολογικούς ρυθμούς», πρόσθεσε, παραδεχόμενος ότι και η κυβέρνηση έχει διαπράξει λάθη «όπως κάνουν όλες οι εξουσίες». Δεν έδωσε όμως περισσότερες διευκρινίσεις για το τι εννοεί.

«Μόνο αυτός που δεν κάνει τίποτε δεν διαπράττει λάθη», κατέληξε ο ουκρανός πρόεδρος.

Επιμένει στις κινητοποιήσεις η αντιπολίτευση

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών της ανακοίνωσε εξάλλου η ηγεσία της αντιπολίτευσης, η οποία διαφωνεί με το νόμο περί αμνηστίας στους διαδηλωτές που υιοθετήθηκε το βράδυ της Τετάρτης από το ουκρανικό κοινοβούλιο.

Η ουκρανική αντιπολίτευση απείχε από την ψηφοφορία στη Βουλή για το νόμο με τον οποίο δίνεται αμνηστία σε όσους διαδηλωτές έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των αναταραχών που συγκλονίζουν τη χώρα το τελευταίο διάστημα.

Το κοινοβούλιο ενέκρινε το σχετικό νόμο σε κλίμα έντασης, με την αντιπολίτευση να καταγγέλει τους όρους που έθεσε το κυβερνών φιλορωσικό Κόμμα των Περιφερειών, ανάμεσά τους και την εκκένωση των υπό κατάληψη δημόσιων κτηρίων στο Κίεβο.

Ο νόμος περί αμνηστίας περιλαμβάνεται στις απαιτήσεις που έχουν διατυπωθεί από την αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών με την κυβέρνηση και ειδικά με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος συμμετείχε προσωπικά στις μαραθώνιες συνομιλίες με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης με στόχο την έξοδο από την κρίση.

Ο Σέργκι Αρμπούζοφ, προσωρινός πρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του κ. Γιανουκόβιτς, διαβεβαίωσε πάντως ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνεχίζουν τον διάλογο.

«Η κυβέρνηση από την πλευρά της είναι έτοιμη να διασφαλίσει τις αναγκαίες συνθήκες για την εθνική σταθεροποίηση», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της προσωρινής κυβέρνησης, η οποία ανέλαβε την διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή