Επιστολή Μ. Βαρβιτσιώτη προς Μουΐζνιεκς για την μετανάστευση

Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 22:24
UPD:22:42
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Αναφερόμενος στην τραγωδία στο Φαρμακονήσι, ο κ. Βαρβιτσιώτης εκφράζει τη θλίψη του για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, σε επιστολή του προς τον επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μουΐζνιεκς ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης.

A- A A+

Την επιτακτική ανάγκη για μία κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική συνεργασίας με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου των παρανόμων μεταναστευτικών ροών και ταυτόχρονα τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρέπειας, τονίζει σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μουΐζνιεκς ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης.

Αναφερόμενος στην τραγωδία στο Φαρμακονήσι, ο κ. Βαρβιτσιώτης εκφράζει τη θλίψη του για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν.

Παράλληλα, αναφέρει ότι έδωσε εντολή αμέσως να διενεργηθεί έρευνα από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές για το εν λόγω περιστατικό, καθώς και τις συνθήκες διάσωσης. Ο αρμόδιος Εισαγγελέας απηύθυνε κατηγορίες εις βάρος του διακινητή, επισημαίνει ο υπουργός.

Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι «είμαστε στη διάθεσή σας οποιαδήποτε στιγμή για την παροχή περαιτέρω στοιχείων σχετικά με το τραγικό αυτό περιστατικό οικοδομώντας ένα νέο δίαυλο επικοινωνίας, ο οποίος θα διευκολύνει την ανταλλαγή δεδομένων και εμπειρίας, ώστε να αποφεύγονται είτε τυχόν λανθασμένες εκτιμήσεις, είτε τυχόν πρώιμα συμπεράσματα που βασίζονται σε αμφίβολη πληροφόρηση».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, στο πλαίσιο της επιστολής,αναφέρεται στις μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα, τονίζοντας πως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του έτους 2013, το Λιμενικό Σώμα αντιμετώπισε συνολικά 615 περιστατικά παράνομης θαλάσσιας μετανάστευσης, στα οποία ενεπλάκησαν 10.902 άτομα μη-ευρωπαϊκής ιθαγένειας, εκ των οποίων 45% προερχόμενοι από τη Συρία και 29% (ήτοι 3.120 άτομα) διεσώθησαν από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Επιπρόσθετα, κατά την ίδια περίοδο το Λιμενικό Σώμα αντιμετώπισε περιστατικά με διασπορά σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο, σε μία περιοχή εκτάσεως δύο χιλιάδων χιλιομέτρων από το Βορρά προς το Νότο, συμπεριλαμβανομένων των εκεί νησιών.

Το βασικό δόγμα που διαπνέει το Λιμενικό Σώμα είναι «καμία απώλεια ζωής στη θάλασσα», υπογραμμίζει.

«Καμία οδηγία επαναπροώθησης»

Νωρίτερα την Τετάρτη κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την επιχείρηση στο Φαρμακονήσι όπου μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, ενώ υπήρξαν καταγγελίες από τους συγγενείς τους, αλλά και διεθνείς οργανισμούς ότι το Λιμενικό τους έριχνε στη θάλασσα και τους έσπρωχνε προς τα τουρκικά ύδατα, ο υπουργός δήλωσε: «Το τραγικό περιστατικό στο Φαρμακονήσι, το οποίο συνδέεται με το φαινόμενο των παράνομων μεταναστευτικών ροών πρέπει να είναι το τελευταίο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συνεργασία και η συνέργεια είναι ο μόνος δρόμος για να δοθεί ένα τέλος σε ανάλογες καταστάσεις στα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα»

Τόνισε δε, ότι δεν υπάρχει οδηγία για βίαιες επαναπροωθήσεις ή άλλου είδους απάνθρωπες συμπεριφορές. Είναι σαφής η εντολή για περιφρούρηση των συνόρων και διάσωση κάθε ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης.

Στην κριτική που του ασκήθηκε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Επιβάλαμε το δόγμα ότι δεν κινδυνεύει καμία ζωή στη θάλασσα. Γι’ αυτό σε 18 μήνες σε 140 περιστατικά έγιναν 3.174 διασώσεις». 

Μάλιστα συμπλήρωσε ότι «σε 17 μήνες στα 14 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συνελήφθησαν 10.902 μετανάστες και 152 διακινητές». «Εφαρμόζουμε όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Την συνθήκη Σένγκεν που δεν επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο. Τις συνθήκες ασφάλειας της ναυσιπλοΐας. Μία φορτωμένη βάρκα που κινδυνεύει να βουλιάξει είναι  παράνομη. Η παράνομη είσοδος μεταναστών στη χώρα είναι επίσης αδίκημα» τόνισε.

Συγνώμη από το λιμενικό

Στην ίδια επιτροπή Διευθυντής Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Νικόλαος Πατρινός, περιέγραψε αναλυτικά τις συνθήκες υπό τις οποίες εξελίχθηκε η επιχείρηση του Λιμενικού στο Φαρμακονήσι.

 

Από την πλευρά του ο Αρχηγός του Λιμενικού Δ. Μπαντιάς, ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα και τους συγγενείς τους, αλλά και από όλους τους Έλληνες για την θέση στην οποία τους έφερε η αποτυχημένη, όπως είπε απόπειρα διάσωσης των μεταναστών.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο Αρχηγός πήρε το λόγο και με σπασμένη φωνή ζήτησε συγγνώμη. «Κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε», είπε χαρακτηριστικά, παρόντος του υπουργού Ναυτιλίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή