Στο Ιράν επιθεωρητές για την ατομική ενέργεια

Για το ορυχείο του Γκασίν
Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 18:42
UPD:18:44
REUTERS/HEINZ-PETER BADER

Τα γραφεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη.

A- A A+

Τρεις επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επισκέφθηκαν την Τετάρτη το ορυχείο ουρανίου του Γκασίν, στο νότιο Ιράν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Mehr, επικαλούμενο δηλώσεις υψηλόβαθμου ιρανού αξιωματούχου.

«Οι τρεις επιθεωρητές ξεκίνησαν την επίσκεψή τους στο ορυχείο του Γκασίν», δήλωσε ο Μπεχρούζ Καμαλβαντί, εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΟΙΕΑ).

Οι επιθεωρητές θα ολοκληρώσουν εντός της ημέρας την επίσκεψή τους και το βράδυ θα αναχωρήσουν από το Ιράν.

Δεν δόθηκε καμία άλλη διευκρίνιση για την επιθεώρησή τους στο ορυχείο, στην οποία δεν επιτράπηκε να είναι παρόντες δημοσιογράφοι.

Η επιθεώρηση του ορυχείου προβλεπόταν στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2013 μεταξύ της Τεχεράνης και της ΙΑΕΑ, με βάση την οποία ο διεθνής οργανισμός ανέλαβε να επιβεβαιώσει ότι το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, επιθεωρητές της ΙΑΕΑ επισκέφθηκαν τον Δεκέμβριο τη μονάδα παραγωγής βαρέος ύδατος του Αράκ, κοντά στον αντιδραστήρα βαρέος ύδατος τον οποίο σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία το Ιράν στα τέλη του 2014.

Ο αντιδραστήρας του Αράκ προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στη Δύση γιατί η λειτουργία του θα έδινε στην Τεχεράνη τη δυνατότητα να παράγει πλουτώνιο το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Ο κ. Καμαλβαντί διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιράν και ΙΑΕΑ θα συνεχιστούν στις 8 Φεβρουαρίου, με στόχο την εφαρμογή της δεύτερης φάσης της συμφωνίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή