Από Φεβρουάριο οι συνομιλίες «5+1» - Ιράν για μακροπρόθεσμη «πυρηνική» συμφωνία

Μετά την εφαρμογή της ενδιάμεσης
Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014 18:02
UPD:18:07
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Η μονάδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας του Ιράν στην πόλη Μπουσέρ.

A- A A+

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα στο Ιράν και στις έξι μεγάλες διεθνείς δυνάμεις σχετικά με μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για την μείωση μέρους της πυρηνικής δραστηριότητας της Ισλαμικής Δημοκρατίας αναμένεται να λάβει χώρα τον επόμενο μήνα στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με δυτικές διπλωματικές πηγές.

«Αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση, η οποία πρόκειται να γίνει σύντομα», δήλωσε δυτικός διπλωμάτης στο πρακτορείο Reuters, αναφερόμενος στο σχέδιο το οποίο προβλέπει οι συνομιλίες να ξεκινήσουν στα μέσα του Φεβρουαρίου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Ένας από τους λόγους που οι συνομιλίες μετακινούνται στη Νέα Υόρκη είναι η υποδομή του ΟΗΕ, η οποία είναι παρόμοια με εκείνη της Γενεύης»., πρόσθεσε.

Έτερος δυτικός διπλωμάτης επιβεβαίωσε την εκδοχή του συναδέλφου του.

Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισαν να εφαρμόζουν την άρση μέρους των κυρώσεων που είχαν επιβάλει σε βάρος του Ιράν στους τομείς των εξαγωγών πετρελαίου, του εμπορίου πολύτιμων μετάλλων και των ανταλλακτικών αυτοκινήτων, στο πλαίσιο της συμφωνίας η οποία υπεγράφη τον Νοέμβριο και τέθηκε σε ισχύ την 20ή Ιανουαρίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή