Κριτική των κομμάτων με αφορμή την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού

Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 16:45
UPD:16:49
FOSPHOTOS/ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣ
A- A A+

Κριτική κατά της κυβέρνησης για την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε ανακοινώσεις τους με αφορμή την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Με δήλωσή του, ο υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Τσακαλώτος, κάνει λόγο για δικαίωση των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνοντας ότι «η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των δημοσιονομικών μεγεθών».

«Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, η όποια σταθεροποίηση επιτεύχθηκε «με την ταυτόχρονη εξασθένιση των μακροχρόνιων προοπτικών για ανάκαμψη, τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη διόγκωση της ανεργίας σε πρωτοφανή επίπεδα, προβλήματα τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε κινδύνους για τη μετέπειτα πορεία της χώρας’», επισημαίνει ο κ. Τσακαλώτος.

Για άλλη μια φορά, προσθέτει ο βουλευτής «αποδεικνύεται ότι τα 2/3 ή 4/5 - ανάλογα με τη διάθεση του κ. Στουρνάρα - της διαδρομής που έχουμε διανύσει για την προσαρμογή, είναι απλά αριθμοί που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

«Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους έδειξε την πόρτα της εξόδου στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και καταδίκασε την πολιτική του», παρατηρεί με δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Β. Καπερνάρος.

«Μόνο ντροπή θα έπρεπε να αισθάνονται εκείνοι που ψήφισαν τα μέτρα που, σύμφωνα με την έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας, εξαθλίωσαν τους μικρομεσαίους και έκαναν τους πλούσιους πλουσιότερους. Σε συνδυασμό με την σημερινή ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος που αναφέρει ότι οι καταθέσεις αυξήθηκαν, αντιληφθήκαμε όλοι οι ‘Έλληνες για ποιους εργάζεται και νομοθετεί αυτή η κυβέρνηση», προσθέτει.

«Η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής επιβεβαίωσε αυτό που η ΔΗΜΑΡ τόνιζε από την πρώτη στιγμή της κρίσης. Εάν η πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής αποσυνδεθεί από την προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης και εάν δεν ενσωματώσει κοινωνικούς στόχους, τότε μπορεί να μετατραπεί από εργαλείο εξόδου από την κρίση σε μέρος του προβλήματος», σχολιάζει από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ.

Επισημαίνει ακόμη ότι οι ακολουθούμενες πολιτικές, αντί να στοχεύουν στην ανάπτυξη και στην αποκλιμάκωση της ανεργίας «εξαντλούνται στην λογιστική διαχείριση των μακροοικονομικών μεγεθών, στην αποδιοργάνωση των αγορών εργασίας και προϊόντων, στην προστασία επιμέρους συμφερόντων και στην προσπάθεια περαιτέρω συμπίεσης του κόστους εργασίας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή