Απέναντι στο τίμημα κάθε μας απόφασης

Στο νέο Υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014 10:30
A- A A+

Κυνηγάς τα όνειρα σου, αγνοώντας τις ανάγκες της οικογένειάς σου; Το τίμημα στέκεται ανυπόμονο ανάμεσα στις δύο αποφάσεις, που έρχονται να καθορίσουν την πορεία μιας ζωής και περιμένει την επιλογή σου, για να αναλάβει δράση. Γιατί στη ζωή, όλα έχουν κάποιο τίμημα.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) παρουσιάζει για πρώτη φορά το έργο του Άρθουρ Μίλλερ, «Tο τίμημα», σε σκηνοθεσία Άσπας Καλλιάνη, στο νέο Υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Απέναντι στην τιμή των επίπλων και στην τιμή των αποφάσεων

Το «Τίμημα» είναι η ιστορία δύο αδελφών, οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί με τα χρόνια και συναντώνται στο πατρικό τους, μετά τον θάνατο του πατέρα τους, για να πουλήσουν τα έπιπλα και άλλα αντικείμενα του σπιτιού. Ο ένας είναι αστυνομικός με χαμηλό μισθό και ο άλλος επιτυχημένος χειρουργός. Λόγω κάποιων διαφορών του παρελθόντος, αδυνατούν να επικοινωνήσουν. Όμως, πρέπει να τις λύσουν, για να αποφασίσουν τι θα κάνουν με τα πράγματα του σπιτιού. Μέρος σε αυτή την αντιπαράθεση παίρνουν η γυναίκα του αστυνομικού και ο άνθρωπος που θα αγοράσει τα αντικείμενα.

Σαν να γράφτηκε για την Ελλάδα του σήμερα

Κάθε μεγάλη απόφαση έρχεται με ένα τίμημα. Το αριστουργηματικό έργο του Άρθουρ Μίλλερ μοιάζει να γράφτηκε για τις αποφάσεις, που καλούμαστε να πάρουμε σήμερα στη σύγχρονη Ελλάδα. Τι κάνεις, όταν όλα γύρω σου καταρρέουν; Διαγράφεις τα όνειρά σου και απλώς επιβιώνεις ή τα κυνηγάς, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των γύρω σου; Είσαι έτοιμος να πληρώσεις το τίμημα, το οποίο στέκεται με επιδεξιότητα πάνω στη γραμμή, που πρέπει ο καθένας μας κάποια στιγμή να τραβήξει ανάμεσα σε αυτά, που χρωστάει στην οικογένειά του και σε όσα χρωστάει στον εαυτό του;

Με μια αφοπλιστική ψυχανάλυση

Η παράσταση παιδεύει, διακωμωδεί, τιμωρεί, συγχωρεί και γαργαλάει τις συνειδήσεις των ηρώων και του κοινού με μία αφοπλιστική ψυχανάλυση, που λαμβάνει χώρα 30 χρόνια μετά τη μοιραία απόφαση. «Αν κοιτάξεις το παρελθόν με γενναιότητα, μπορεί και να ελευθερωθείς». Οι ήρωες και το κοινό οπλίζονται για δύο ώρες με αυτή τη γενναιότητα, σε μία παράσταση που μας φέρνει αντιμέτωπους με το τίμημα της κάθε μας απόφασης, αλλά και πιο κοντά σε όσα έχουμε ουσιαστικά ανάγκη.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Ειρήνη Αδαμίδου, σκηνοθεσία: Άσπα Καλλιάνη, σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Γεωργίου, μουσική: Γιώργος Μελισσινός, φωτισμοί: Γιώργος Φρέντζος, βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Αναστασίου, οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Ζαχαροπούλου. Παίζουν: Σταύρος Ζαλμάς, Στέλλα Καζάζη, Αλέξανδρος Μούκανος, Χρήστος Σιμαρδάνης.

Πληροφορίες
Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών: Εθνικής Αμύνης 2 - Θεσσαλονίκη, τηλ. κρατήσεων: 2315 200200. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή: 19.00, Πέμπτη και Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 18.00 και 21.00. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 15 ευρώ, φοιτητές - άνω των 65 ετών: 12 ευρώ, λαϊκή παράσταση Τετάρτης: γενική είσοδος: 12 ευρώ, κάθε Πέμπτη: γενική είσοδος: 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία ΚΘΒΕ, καταστήματα Public (Τσιμισκή 24, Μητροπόλεως 33, Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos), Seven Spots, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: www.ntng.gr, www.viva.gr.

naftemporiki.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς