Καυστική «Μήδεια» ελληνικής πραγματικότητας

Στο θέατρο του Νέου Κόσμου
Κυριακή, 09 Φεβρουαρίου 2014 10:30
A- A A+

Ο καυστικός λόγος του Μποστ ζωντανεύει μέσα από μία ιδιόμορφη εικαστική παράσταση, με καταιγιστικούς ρυθμούς, χρώματα και πινελιές που θυμίζουν ένα τσίρκο του παραλόγου, φωτίζοντας τις διαχρονικές αξίες της ξεχωριστής του «Μήδειας».

Σχολιάζοντας την υποκρισία στην ελληνική κοινωνία και χαρτογραφώντας όλη τη σύγχυση της σημερινής Ελλάδας, η «Μήδεια» του Μποστ παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Νίκου Δημητρόπουλου, στο θέατρο του Νέου Κόσμου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9.15 το βράδυ.

Σε μια συνεχή χορογραφία με κωμικοτραγικό βηματισμό

Με κυρίαρχο το στοιχείο της μεταμόρφωσης, η Ιφιγένεια Αστεριάδη και ο Γιάννης Στεφόπουλος ερμηνεύουν με ένταση όλους τους ρόλους του έργου, με μια συνεχή χορογραφία με κωμικοτραγικό βηματισμό, σε ένα θέαμα λιτό και, ταυτόχρονα, φαντασμαγορικό, ζοφερό, αλλά και φωτεινό, εύθυμο, που σκιαγραφεί την Ελλάδα του σήμερα, μέσα από μια «Μήδεια» που σκοτώνει τα παιδιά της, επειδή ελευθεριάζουν.
Υποκρισία και καθωσπρεπισμός. Κάτω από την επίφαση του κινδύνου και την εκτυφλωτική λάμψη των προβολέων, υφέρπουν τα κραυγαλέα γέλια και τα χειροκροτήματα, ενώ πίσω από τα γέλια, καιροφυλακτεί η μελαγχολία και το απόκοσμο ρίγος του θανάτου…

Με στίχους ανορθόγραφα γραμμένους

Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, το 1918, ο Χρύσανθος Μποσταντζόγλου, γνωστός με το ψευδώνυμο Μποστ, ήταν σκιτσογράφος, γελοιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός και ζωγράφος. Το έργο του περιλαμβάνει πολιτικές γελοιογραφίες και χρονογραφήματα, εικονογραφήσεις βιβλίων και περιοδικών, δέκα θεατρικά έργα και πολλές ζωγραφικές συνθέσεις.

Κατάφερε να δημιουργήσει ένα εντελώς προσωπικό και αναγνωρίσιμο σατιρικό ύφος, ενώ ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου του είναι η γλώσσα του και τα σκοπίμως ανορθόγραφα κείμενα. Η σάτιρά του έβαζε στο στόχαστρο, κυρίως, τον μικροαστό Έλληνα των μεταπολεμικών δεκαετιών, τον καθωσπρεπισμό, την ημιμάθεια και τον νεοπλουτισμό, την ξενομανία, τις έντονες ταξικές αντιθέσεις της μεταπολεμικής Ελλάδας, καθώς και την ελληνική πολιτική ζωή και ιδιαίτερα την εξάρτηση της Ελλάδας από τον ξένο παράγοντα.

Οι τρεις πιο χαρακτηριστικοί ήρωες των γελοιογραφιών του και προσωπικά του δημιουργήματα είναι η Μαμά Ελλάς με τα παιδιά της, τον Πειναλέοντα και την Ανεργίτσα, που παρουσιάζονται αρχαιοπρεπείς, αλλά φτωχοντυμένοι και εξαθλιωμένοι και σχολιάζουν την επικαιρότητα με ανορθόγραφα γραμμένους στίχους. Έφυγε από τη ζωή το 1995.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια: Νίκος Δημητρόπουλος, φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης, κοστούμια: Βανέσσα Τουζλούκωφ, σκηνικά: Γιώργος Λυντζέρης, επιμέλεια κίνησης: Κυριάκος Κοσμίδης, φωτογραφίες: Στάθης Σταμουλακάτος, video: Αλέξης Πηλός, μοντάζ: Βασίλης Πετρολέκας. Παίζουν: Ιφιγένεια Αστεριάδη, Γιάννης Στεφόπουλος.

Πληροφορίες
Θέατρο του Νέου Κόσμου - Δώμα: Αντισθένους 7 & Θαρύπου - Αθήνα (απέναντι από το κτίριο του ΦΙΞ στην πλευρά της Καλλιρρόης, στάση Μετρό - Τραμ «Συγγρού - Φιξ»), τηλ.: 210 9212900. Παραστάσεις: 3 Φεβρουαρίου έως 8 Απριλίου. Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, ανέργων: 8 ευρώ.

naftemporiki.gr


 

Προτεινόμενα για εσάς