Σύλληψη ενός εκ των «πρωτοπόρων» του Bitcoin

Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 16:06
UPD:16:11
REUTERS/LUCAS JACKSON

Ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Bitcoin Τσάρλι Σρεμ κατά την έξοδό του από το Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη.

A- A A+

Για ξέπλυμα χρημάτων συνελήφθη την Κυριακή στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης ο 24χρονος Τσάρλι Σρεμ, ένας εκ των πλέον επιφανών υποστηρικτών της καθιέρωσης του διαδικτυακού νομίσματος, Bitcoin.

Ο Σρεμ συνελήφθη κατόπιν έρευνας της αμερικανικής υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), καθώς κατηγορείται ότι, μαζί με συνεργό του, χρησιμοποίησαν bitcoins για να «ξεπλύνουν» χρήματα από πωλήσεις ναρκωτικών που σχετίζονταν με τη διαβόητη online αγορά Silk Road (η λειτουργία του τερματίστηκε κατόπιν επέμβασης των αρχών τον Οκτώβριο).

Σημειώνεται ότι ο Σρεμ ήταν αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Bitcoin (Bitcoin Foundation), που έχει ως στόχο την καθιέρωση/ ευρεία αποδοχή του διαδικτυακού νομίσματος, και διευθύνων σύμβουλος, συνιδρυτής και επιβλέπων του ανταλλακτηρίου BitInstant.com.

Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, ο Σρεμ παραιτήθηκε από τη θέση του ως αντιπροέδρου του ιδρύματος μετά τη σύλληψή του.

Επίσης, συνελήφθη και ο 52χρονος Ρόμπερτ Φαϊέλα, (BTCKing) στη Φλόριντα.

Ειδικότερα, ο Σρεμ κατηγορείται ότι επέτρεψε στον Φαϊέλα να χρησιμοποιήσει το BitInstant για να αγοράσει μεγάλα ποσά bitcoins (αξίας ενός εκατ. δολαρίων), για να τα πουλήσει σε χρήστες του Silk Road που επιθυμούσαν να αγοράσουν ναρκωτικά. Σύμφωνα με τις αρχές, ο Σρεμ ήξερε ότι τα bitcoins προορίζονταν για αυτή τη χρήση.  

EURONEWS

Εκπρόσωπος του Bitcoin Foundation εξέφρασε την έκπληξη του ιδρύματος από την εξέλιξη της υπόθεσης, διαχωρίζοντας τη θέση του από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Το BitInstant ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια bitcoins στο Ίντερνετ, ωστόσο η πρόσβαση σε αυτό δεν ήταν δυνατή για κάποιο χρονικό διάστημα, όπως δήλωσε στο BBC ο Μάικ Χιρν, στέλεχος του συμβουλίου του Bitcoin Foundation. 

 

Προτεινόμενα για εσάς