Όλα ανοικτά στις συζητήσεις με τους δανειστές

Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014 10:35
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

A- A A+

«Όλα είναι ανοιχτά και όλα πάνω στο τραπέζι». Αυτό είναι το μήνυμα από το χθεσινό Εurogroup, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να γίνεται δέκτης των πιέσεων εκ μέρους των δανειστών μας και να μεταφέρει το μήνυμα και τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν αργά χθες το βράδυ ότι οι αναφορές Στουρνάρα στις δράσεις τις οποίες προτίθεται να υιοθετήσει η κυβέρνηση και στο χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων μέχρι τον Απρίλιο ήταν κατόπιν συνεννοήσεως με τον Πρωθυπουργό και είναι αδιαπραγμάτευτες.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Στουρνάρας μίλησε για υιοθέτηση του 80% των δράσεων που περιλαμβάνει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και εναλλακτικές λύσεις για το υπόλοιπο 20%, όπως στον τομέα των φαρμάκων και των συλλογικών απολύσεων. Η παράταση του χρόνου ζωής για το γάλα, όπως έγραφε το naftemporiki.gr προ ημερών, σκοντάφτει στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι οι όποιες αντιρρήσεις εντός της Ν.Δ. θα καμφθούν μέχρι τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος την Πέμπτη, δεν ελέγχει όμως το ΠΑΣΟΚ και το μήνυμα που του έστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής συνοψιζόταν σε μία «πολύ δύσκολη έως οριακή κατάσταση».    

Την ίδια ώρα ο υπουργός Ανάπτυξης συστήνει υπομονή και σημειώνει ότι τίποτε δεν έχει κλείσει ακόμη στο μέτωπο απελευθέρωσης της πώλησης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). Ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος συνταξίδεψε με τον κ. Σαμαρά στο αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες, εξέδωσε ανακοίνωση μόλις πάτησε το πόδι του στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Σε αυτή κάνει λόγο για ανάγκη προστασίας της προσωπικότητάς του, ενώ αναφέρεται και στο ισχύον καθεστώς στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαίκού νότου σε σχέση με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.    

Η ανακοίνωση δεν μπορεί παρά να ήταν εν γνώση του Πρωθυπουργού, σημειώνουν κύκλοι στην Αθήνα, και επιβεβαιώνει και τις δηλώσεις Στουρνάρα στο Eurogroup για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας (δεξιά) συνομιλεί με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Για το χρονοδιάγραμμα της ελληνικής πλευράς ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις ότι οι διαπραγματεύσεις για το χρηματοδοτικό κενό θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το τέλος της αξιολόγησης και η συζήτηση για την απομείωση του χρέους μετά την πιστοποίηση από τη Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος τον Απρίλιο.

Αν υιοθετηθεί η ατζέντα της ελληνικής πλευράς, θα έχει βάση η αισιοδοξία του έλληνα ΥΠΟΙΚ ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου και εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου. Αν, αντίθετα, οι δανειστές μας επιμείνουν στην άκαμπτη στάση τους, τότε τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή