Μετρούν τις πληγές τους στην Κεφαλονιά

Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014 07:37
UPD:11:08
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΟΣ

Μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί οι εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι από τον προχθεσινό σεισμό στην Κεφαλονιά.

A- A A+

Σεισμός μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ξύπνησε το πρωί τους Κεφαλονίτες, πολλοί από τους οποίους πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους ή στα αυτοκίνητά τους, καθώς τα σπίτια τους δεν έχουν ελεγχθεί από τους αρμόδιους μηχανικούς, ενώ παραμένει και ο φόβος ενός μεγαλύτερου σεισμού.

Οι μετασεισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν αρκετοί, μεγάλης διάρκειας, αλλά ευτυχώς μικρής έντασης.

Οι σεισμόπληκτοι δεν έχουν σύμμαχό τους τον καιρό, αφού σήμερα στην Κεφαλονιά αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, που θα εξασθενίσουν το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Ο υδράργυρος θα δείξει από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Από τον εγκέλαδο επλήγη κυρίως η περιοχή του Ληξουρίου και των γύρω χωριών, αφού πάρα πολλά σπίτια και δημόσια κτίρια, όπως το γηροκομείο, η παλιά νομαρχία, και το δικαστικό μέγαρο έχουν υποστεί πολλές ζημιές.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες η Κεφαλονιά βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλου Γεωργιάδη.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης ότι μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να φθάσει στην Κεφαλονιά το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», χωρητικότητας 1.300 κλινών, προκειμένου να φιλοξενηθούν περισσότεροι κάτοικοι που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. 

Πάνω από 1.000 κάτοικοι του νησιού διανυκτέρευσαν στο πλοίο «SuperFast 1». 

Ο κ. Μιχελάκης είπε ότι προς το παρόν δεν έχει υπάρξει ανάγκη για τοποθέτηση σκηνών. «Θέλουμε να δούμε τι ανάγκες έχουμε ακόμα για να δούμε πώς θα αντιμετωπιστούν»,  πρόσθεσε, αν και εκτίμησε ότι με το δεύτερο πλοίο οι ανάγκες θα καλυφθούν.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος είπε οι σχολικές υποδομές δεν φαίνεται να έχουν ζημιές και πως ίσως σε δύο τρία σχολεία στην περιοχή του Ληξουρίου υπάρχουν προβλήματα, όπως πτώση σοβάδων. 

Δράσεις για τη στήριξη των πληγέντων

Ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύθηκε σε δηλώσεις του στον Σκάι ότι το πακέτο στήριξης προς τους πληγέντες θα διατεθεί άμεσα, διευκρινίζοντας πως θα εφαρμοστεί το ίδιο σύστημα που εφαρμόστηκε μετά τις πλημμύρες στα Δωδεκάνησα, δηλαδή θα χρειάζεται μόνο υπεύθυνη δήλωση των δικαιούχων, και κατόπιν θα πραγματοποιούνται έλεγχοι για το αληθές των στοιχείων.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι εντός της ημέρας θα συνεδριάσει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για να αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα των δανειακών υποχρεώσεων των κατοίκων της Κεφαλονιάς που επλήγησαν από τον σεισμό.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Μετασεισμοί στην Κεφαλονιά.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος υπογράμμισε την ανάγκη να μεριμνήσει το κράτος, προκειμένου να προστατευθούν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, προειδοποιώντας ότι ένας ισχυρός μετασεισμός μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για ένα σπίτι που έχει υποστεί ζημιές.

Μιλώντας στο Mega υπενθύμισε ότι στην Καλαμάτα το 1986 είχε καταρρεύσει πολυκατοικία από ισχυρό μετασεισμό και τόνισε ότι το κράτος και οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάσουν.

«Δεν θα συνιστούσα στον κόσμο να μπει μέσα στα σπίτια προτού ελεγχθούν από τους μηχανικούς […] οι σεισμοί γίνονται κατά ακολουθίες, δεν είναι λίγες ημέρες και τελειώσαμε. Αυτό θα διαρκέσει», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαζάχος ανέφερε επίσης ότι ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ φαίνεται για την ώρα να είναι ο κύριος σεισμός, αλλά -όπως χαρακτηριστικά είπε- «δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι, δεν θέλουμε να κάνουμε βραχείας διάρκειας πρόβλεψη».

Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι οι σεισμός της Κυριακής στην Κεφαλονιά ήταν ο κύριος σεισμός, δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, προσθέτοντας ότι η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες και θα περιλαμβάνει και αρκετούς ισχυρούς μετασεισμούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του διευθυντή Ερευνών του Γεωδυνακικού Ινστιτούτου Γεράσιμου Παπαδόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι αύριο θα είναι σε θέση οι επιστήμονες να πουν με βεβαιότητα αν ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ της Κυριακης ήταν ο κύριος. Πάντως, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι με βάση την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας όλα συνηγορούν στο ότι ήταν ο κύριος.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στην Κεφαλονιά, δηλωσε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα είναι μακρά και αρκετά πλούσια, αλλά δεν θα καταγραφούν μεγάλα μεγέθη σεισμών. Συγκεκριμένα εκτίμησε πως «δεν θα ξεπεράσουν οι δονήσεις τα 5,4 Ρίχτερ» και πως «από εδώ και πέρα όλα θα πάνε καλά», καθώς - όπως είπε - ο «γρίφος» του σεισμού λύθηκε, αφού ξέρουμε ακριβώς πού είναι το σεισμικό ρήγμα και ποια είναι η σεισμική διαδικασία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ


 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή