Μέτρα για τους σεισμόπληκτους σε Κεφαλονιά - Ιθάκη

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014 18:08
UPD:20:23
A- A A+

Την άμεση λήψη μέτρων για τους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μία μέρα μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ.

Συγκεκριμένα: 

  • Εκταμιεύεται άμεσα το ποσό των 100.000 ευρώ για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς και 100.000 ευρώ για τους κατοίκους της Ιθάκης για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων. (Υπ. Εσωτερικών)
  • Παρέχεται οικονομική ενίσχυση 100.000 ευρώ στον Δήμο Κεφαλονιάς και 100.000 ευρώ στον Δήμο Ιθάκης για τους άμεσα πληγέντες. (Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας)
  • Αποστέλλονται 200 κλινοσκεπάσματα στην πληγείσα περιφέρεια για ανθρώπους που έχουν ανάγκη. (Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας)
  • Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά Δευτέρα και Τρίτη (Υπ. Παιδείας)
  • Πραγματοποιείται έλεγχος από τα αρμόδια κλιμάκια του ΟΣΚ καθώς και της Γραμματείας Δημοσίων Έργων κατά προτεραιότητα στα σχολικά κτήρια, ώστε να λειτουργήσουν, με ασφάλεια, το ταχύτερο δυνατό. (Υπ. Παιδείας)
  • Σημειώνεται ότι, εφ’ όσον παραστεί ανάγκη, το νοσοκομείο Αργοστολίου μπορεί να προσφέρει μέχρι και 30 γεύματα ημερησίως, πέραν της κάλυψης των εσωτερικών του αναγκών. (Υπ. Υγείας)
  • Αναστέλλεται για τρεις μήνες η υποχρέωση πάσης φύσεως καταβολών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. (Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας)
  • Δίνεται παράταση διάρκειας τριών μηνών στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και αντίστοιχης διάρκειας παράταση στην καταβολή βεβαιωμένων οφειλών δίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών στα φυσικά και νομικά πρόσωπα της Κεφαλονιάς. (Υπ. Οικονομικών)
  • Λόγω των έκτακτων συνθηκών, καταργείται για περίοδο ενός μηνός, η καταβολή των €5 για εξετάσεις στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων Αργοστολίου και Ληξουρίου. (Υπ. Υγείας)

Συνεχίζονται οι έλεγχοι - Ακατάλληλα κτήρια στο Ληξούρι

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έλεγχοι των κτηρίων στην Κεφαλονιά, και ενώ 92 δονήσεις, μεγέθους από 3 μέχρι 5,1 Ρίχτερ, είχαν σημειωθεί μέχρι τις 5 το απόγευμα σήμερα. Όπως έγινε γνωστό, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε προσωρινά ο οικισμός Αθέρας, που βρίσκεται 14 χιλ. από το Ληξούρι, εξαιτίας της πτώσης βράχων.

Σύμφωνα με τον καθητηγή γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστα Παπαζάχο, ισχυρές είναι πλέον οι ενδείξεις ότι τα 5,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. Σημείωσε πάντως πως πιο βέβαια στοιχεία για αυτό θα υπάρχουν μετά από 48 ώρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε πως μειώνονται οι πιθανότητες να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό.

Σε ό,τι αφορά τις ζημιές, μέχρι στιγμής, 55 από τα 100 σπίτια που ελέγχθηκαν στο Ληξούρι παρουσιάζουν πρόβλημα. Προβλήματα εντοπίστηκαν επίσης στα κτήρια των δικαστηρίων, της παλιάς Νομαρχίας, δυο - τριών σχολείων, καθώς και του Γηροκομείου στην περιοχή.

Μάλιστα, οι ηλικιωμένοι πέρασαν το βράδυ τους σε ένα μικρό εκκλησάκι και σήμερα μεταφέρθηκαν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κλειστό γυμναστήριο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως εντοπίζεται στο χωριό Λιβάδι, λίγο έξω από το Ληξούρι, καθώς από τον χθεσινό μεγάλο σεισμό κατέρρευσαν πολλές στέγες σπιτιών και καταστράφηκαν πολλές μάντρες σπιτιών.

Ανάμεσα στις υπόλοιπες καταστροφές, είναι αυτό που συνέβη στο νεκροταφείο Ληξουρίου όπου αρκετοί τάφοι έχουν ανοίξει καθώς έχουν σπάσει τα μάρμαρα, καθώς και το κλείσιμο του δρόμου που συνδέει το Αργοστόλι με το Ληξούρι. 

Στην Κεφαλονιά έχουν μεταβεί από την Κυριακή 11μελες κλιμάκιο μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Υ.Α.Σ.), κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) και αύριο θα ενισχυθούν και με άλλους μηχανικούς, κλιμάκιο μηχανικών του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.), μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για τη συγκρότηση μικτών Επιτροπών με τους εκεί μηχανικούς της Περιφέρειας για την εκτίμηση των ζημιών.

Τις πληγείσες περιοχές στο Ληξούρι επισκέφθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Ιωάννης Μιχελάκης, συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπύρο Σπύρου και το δήμαρχο Κεφαλονιάς Αλέξανδρο Παρίση.

Ο κ. Μιχελάκης, βρέθηκε σε σπίτια που έχουν καταστραφεί εντελώς από τους σεισμούς και έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και της περιφέρειας.

Σε δηλώσεις του τόνισε πως τα συνεργεία έχουν έρθει και κάνουν καταγραφές από το βράδυ της Κυριακής. Όπως είπε, έχουν ξεκινήσει από τα δημόσια κτήρια με προτεραιότητα τις δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση, όλα τα σπίτια στο Ληξούρι έχουν ζημίες, αλλά έχουν αντέξει και επισήμανε πως ο κατασκευαστικός κανονισμός που φτιάχτηκε το 1959 μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1953 έδειξε ότι εφαρμόστηκε και εξαιτίας αυτού, όπως είπε, δεν θρηνήσαμε θύματα.

Ο κ. Μιχελάκης έκανε αναφορά και στα δυο πλοία που θα φιλοξενήσουν όσους δεν έχουν σπίτι να μείνουν. Πρόκειται για δύο επιβατηγά που καταπλέουν στο νησί: το Super Fast 11 της Attica Group (χωρητικότητας 1427 επιβατών) και το Ελευθέριος Βενιζέλος της ΑNEK Lines (χωρητικότητας 2500 επιβατών και 1606 κλινών).

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή