Ενθαρρυντικό χαρακτήρισε ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας το γεγονός ότι μετά τον χθεσινό καταγράφονται πολλοί σεισμοί μικρού μεγέθους στην Κεφαλονιά, όπου βρίσκεται και παρακολουθεί από κοντά τη μετασεισμική ακολουθία.
«Οταν γίνονται τόσοι πολλοί σεισμοί, το αυτονόητο είναι ότι μειώνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης ενός μεγαλύτερου σεισμού. Αυτή είναι μια γενική αρχή», δήλωσε ο κ. Λέκκας, μιλώντας στο ΑΜΠΕ.
Όπως είπε, «η μετασεισμική ακολουθία στους σεισμούς γύρω στα 6 Ρίχτερ είναι μακρά και όταν λέμε μακρά εννοούμε της τάξεως των μερικών εβδομάδων».
«'Εχουμε πάρα πολλούς σεισμούς, είναι βέβαια μικρού μεγέθους. Είναι σεισμοί που δεν ξεπερνούν τα 4 Ρίχτερ. Τα επίκεντρά τους, όπως και του χθεσινού μεγάλου σεισμού, είναι μεταξύ Αργοστολίου και Ληξουρίου», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας, το γεγονός ότι δεν υπήρξαν σοβαρές ζημιές ή καταρρεύσεις κτηρίων από το χτύπημα του εγκέλαδου «που έδωσε πολύ μεγάλες εντάσεις και επιταχύνσεις» επιβεβαιώνει και στην πράξη ότι «στην Ελλάδα ο αντισεισμικός κανονισμός είναι πάρα πολύ καλός και οι οδηγίες που εμπεριέχει είναι πάρα πολύ ακριβείς».
Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι σεισμοί υπήρχαν και θα υπάρχουν και πως «το σημαντικό είναι η διαμόρφωση μιας αντισεισμικής συνείδησης, ώστε ο άνθρωπος να μην πανικοβάλλεται και να μην φοβάται για ένα φυσικό φαινόμενο που υπήρχε και θα υπάρχει πάντα».
«Συνεπώς», συνέχισε, «η εφαρμογή των αντισεισμικών κανονισμών και η κατάλληλη εκπαίδευση είναι τα δύο κύρια στοιχεία στα οποία πρέπει να ακουμπήσουμε επάνω προκειμένου να είμαστε αλλά και να αισθανόμαστε ασφαλείς».
Γ. Παπαδόπουλος: Θα περιμένουμε κάποιες μέρες ακόμα
«Θα περιμένουμε κάποιες μέρες ακόμα για να είμαστε σίγουροι ότι ο χθεσινός σεισμός των 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος», δήλωσε από την πλευρά του στον ΣΚΑΙ ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Όπως είπε, μελετάται το ενδεχόμενο να έχουν ενεργοποιηθεί γειτονικά ρήγματα, γιατί οι μετασεισμοί που σημειώνονται παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον σεισμό που έγινε χθες.