Έξοδο από το μνημόνιο εντός του εξαμήνου «βλέπει» ο Ευ. Βενιζέλος

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014 14:48
UPD:15:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος ενημερώνει τη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

A- A A+

Ως ευκαιρία να προβάλει η Ελλάδα «το πρόσωπό της μετά την κρίση», χαρακτήρισε την ελληνική προεδρία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι για τη χώρα μας «το εξάμηνο αυτό είναι το εξάμηνο της επιβεβαίωσης, της οριστικής εξόδου από το μνημόνιο και την κρίση, μετά από χρόνια πολύ σκληρών θυσιών».

«Η Ελλάδα εμφανίζει έναν χρόνο νωρίτερα πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που είναι ένδειξη αποκατάστασης των δημοσιονομικών της ισορροπιών. Αν δούμε το πλεόνασμα αυτό κυκλικά διορθωμένο και λάβουμε υπόψη και τα εφάπαξ μέτρα που έχουν ληφθεί, έχουμε πλεόνασμα ύψους 6,5% του ΑΕΠ, το καλύτερο διεθνώς, καλύτερο και από αυτό της Σιγκαπούρης» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, που πραγματοποιείται σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σε ό,τι αφορά στους στόχους της ελληνικής προεδρίας, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στην ανάγκη μίας «νέας αφήγησης» για την Ευρώπη, ως απάντηση στις διάφορες μορφές ευρωσκεπτικισμού.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να ταυτίζεται με την κρίση και τη λιτότητα, αλλά αντίθετα να προβάλει εκ νέου αρετές όπως αυτές του κράτους δικαίου, της πολυφωνίας, της ανεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας» σημείωσε.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι πρωταρχική προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας είναι η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της ανεργίας και η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής.

Δεύτερη προτεραιότητα, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, είναι η «οικονομική διακυβέρνηση», η οποία «δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό εγγύησης καταθέσεων».

Τρίτη προτεραιότητα, συνέχισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι η προστασία των εθνικών συνόρων απέναντι στο φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης και τέταρτη και τελική προτεραιότητα είναι η προώθηση θεμάτων που αναδεικνύουν τη φυσιογνωμία της ως ναυτικής χώρας -από τα ζητήματα αλιείας και τους θαλάσσιους αγωγούς ενέργειας, μέχρι το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Σε επίπεδο Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας, η Προεδρία, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία και η Ελλάδα θα φιλοξενήσει και την εκπαίδευση της ευρωπαϊκής στρατιωτικής μονάδας που θα παρέμβει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Σε ειδική του αναφορά στα ζητήματα ενέργειας, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη δυσφορία του για την έλλειψη μιας «ενεργειακής διαπραγμάτευσης της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, προκειμένου να υπάρξει μια ενιαία ενεργειακή τιμή». «Αυτό θα ήταν ριζοσπαστική αντίληψη για μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας», σημείωσε.

Αναφορικά με το Κυπριακό, τόνισε πως υπάρχει αυτήν τη στιγμή «μομέντουμ κινητικότητας» για την επίλυση του ζητήματος, αρκεί, όπως είπε, να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη.

Κριτική για τo πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής

Απαντώντας σε παρατηρήσεις εκ μέρους συνέδρων της Διάσκεψης για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως κοινοτική αλληλεγγύη σε ό,τι αφορά την Ελλάδα υπήρξε, αλλά, όπως είπε, «το βάρος ήταν πολύ μεγάλο και πολύ πικρό για την ελληνική κοινωνία».

Αντίστοιχα, ανοίγοντας τις εργασίες της Διάσκεψης νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, παρατήρησε πως ορισμένοι επιχείρησαν να εμφανίσουν την Ελλάδα σαν ένα αρνητικό σύμβολο για την Ευρώπη, αλλά στην πορεία αποδείχθηκε το λάθος μιας τέτοιας προσέγγισης.

«Η Ελλάδα, όχι μόνο δεν δημιούργησε την κρίση, αλλά υφίσταται και στο μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειές της. Ίσως γιατί πράγματι υπήρχαν πάρα πολλές παθογένειες, που θα έπρεπε να είχαν διορθωθεί από μας τους ίδιους, εδώ και δεκαετίες –και εκεί είναι η δική μας ευθύνη. Ταυτόχρονα όμως, έχουμε και τον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της κρίσης, που δεν είναι δική μας ευθύνη και που αυτός έπρεπε να συζητηθεί ακόμη περισσότερο, και να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της χώρας και της οικονομίας, όπως έπρεπε να γίνει και στα προγράμματα των άλλων χωρών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή