Iron Beam: Σύστημα αναχαίτισης ρουκετών με λέιζερ από το Ισραήλ

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014 12:10
EPA/ABIR SULTAN

Στη φωτογραφία αρχείου, Ένας ισραηλινός φρουρός βρίσκεται κοντά σε μια συστοιχία πυραύλων Iron Dome στη βιομηχανική περιοχή της Χάιφα. Το Iron Beam προορίζεται να αποτελέσει το πέμπτο «στρώμα» της αντιπυραυλικής ασπίδας του Ισραήλ, μαζί με τα συστήματα Iron Dome, David’s Sling, Arrow 2 και Arrow 3.

A- A A+

Μετά το γνωστό πλέον Iron Dome, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναπτύσσουν ένα νέο, ακόμη πιο εξελιγμένο αντιπυραυλικό σύστημα, το οποίο θα αναχαιτίζει μικρής εμβέλειας ρουκέτες και όλμους με ακτίνες λέιζερ.

Το αποκαλούμενο Iron Beam θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο Iron Dome, αντιμετωπίζοντας απειλές οι οποίες έρχονται σε τροχιές που καθιστούν δύσκολη την εξουδετέρωσή τους από το υπάρχον σύστημα, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ισραηλινής άμυνας απέναντι στις ρουκέτες των παλαιστινίων ανταρτών.

Το Iron Beam (κατασκευάζεται επίσης από την Rafael Advanced Defense Systems) θα πλήττει με ακτίνα λέιζερ ρουκέτες και βλήματα σε εμβέλεια μέχρι επτά χιλιομέτρων, υπερθερμαίνοντας τις κεφαλές τους. Όπως έγινε γνωστό, το σύστημα θα παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο στο Singapore Air Show.

Το Iron Beam, σύμφωνα με το Reuters, προορίζεται να αποτελέσει το πέμπτο «στρώμα» της αντιπυραυλικής ασπίδας του Ισραήλ, μαζί με τα συστήματα Iron Dome, David’s Sling, Arrow 2 και Arrow 3, για την αντιμετώπιση απειλών μικρής, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας.

Προτεινόμενα για εσάς