Τα πρoβλήματα Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών

Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014 13:43
UPD:14:01
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Θεωρώντας, είτε εκούσια στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ είτε ακούσια στην περίπτωση της Ν.Δ., τις επερχόμενες αυτοδιοιοκητικές εκλογές πρόκριμα για τις εθνικές –αν στο μεταξύ οι εξελίξεις δεν επιβάλλουν τριπλές κάλπες- τα δύο μεγαλύτερα κόμματα αντιμετωπίζουν εκ διαμέτρου αντίθετα προβλήματα.

Ο κ. Σαμαράς είναι αντιμέτωπος με μία πληθώρα πρόθυμων υποψηφίων και μάλιστα πρώτης γραμμής με το ρεπορτάζ να θέλει τη λίστα τόσο πανελλαδικά όσο κυρίως στους μεγάλους δήμους και τις 13 περιφέρειες της χώρας να έχει κλείσει στο μεγαλύτερό της μέρος. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Πέμπτη να προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις.

Το γεγονός ερμηνεύεται δημοσκοπικά, λέει στέλεχος της Συγγρού με μακρά εμπειρία στα αυτοδιοικητικά πράγματα της χώρας. Το χαμηλό ποσοστό που στην ουσία σημαίνει σοβαρή συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. στην επόμενη Βουλή και ο κίνδυνος απώλειας της εξουσίας καθιστά ένα πόστο στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας περιζήτητο αφού φαντάζει ως η μοναδική ελπίδα προ του υπαρκτού κινδύνου της πολιτικής αποστρατείας.

Στην Κουμουνδούρου τα πράγματα είναι εκ διαμέτρου αντίθετα. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κώστας Πουλάκης, που έχει πάρει πάνω του τη δύσκολη υπόθεση της εξεύρεσης υποψηφίων, ήρθαν αντιμέτωποι με την απροθυμία κυρίως πρωτοκλασάτων, αλλά και πολλών στελεχών του κόμματος στην περιφέρεια να κατέβουν ως υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Το γεγονός ανάγκασε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Παρασκευή να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου διαμηνύοντας ότι στόχος του κόμματος είναι να μετατραπούν οι  εκλογικές αναμετρήσεις σε αντιμνημονιακό δημοψήφισμα και ζητώντας την επιστράτευση στελεχών πρώτης γραμμής και βουλευτών στη μάχη των μεγάλων δήμων και των περιφερειών.

Ενδεικτικό των αντιστάσεων που αντιμετωπίζει ο κ. Τσίπρας είναι ότι την ίδια ημέρα που ζητούσε τη συστράτευση των κορυφαίων στελεχών του κόμματός του η «Αυγή» δημοσίευε άρθρο τακτικού της συνεργάτη υπό τον τίτλο: «Ο Δήμος Αθηναίων, τα λαμπερά ονόματα και εμείς». Στο άρθρο σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στην αναζήτηση του προσώπου που θα κερδίσει την εκλογή με το λαμπρό του όνομα» και ότι «η μεταφορά επώνυμων πολιτικών στελεχών από τη Βουλή στην Αυτοδιοίκηση και τανάπαλιν είναι λύση».

Και για το τέλος ο συντάκτης του άρθρο αφήνει το καλύτερο:  το κόμμα, γράφει, «έχει ήδη μια σημαντική εμπειρία από το ''μοντέλο Τσίπρα'' το 2006. Να την αξιοποιήσουμε»!

Το άρθρο μάλιστα έσπευσε να χαρακτηρίσει, στη σελίδα του σε μέσω κοινωνικής δικτύωσης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, «μία αξιόλογη πρόταση για τον Δήμο Αθηναίων», που «αξίζει να εισακουστεί».

Από τις εξελίξεις φαίνεται να μη περπατάει, όπως τουλάχιστον θα ήθελε η ηγεσία, και η λύση για υποψηφιότητες τρανταχτών ονομάτων από χώρο της τέχνης.

Μέχρι τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όπου θα και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, η Κουμουνδούρου θα επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να καμφθούν οι όποιες επιφυλάξεις και αντιρρήσεις.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή