Φ. Κουβέλης: Οι εθνικές εκλογές είναι πιθανόν να διεξαχθούν νωρίτερα

Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014 22:13
UPD:26/01/2014 07:31
Eurokinissi/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
A- A A+

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης οι εκλογές να διεξαχθούν νωρίτερα από το προβλεπόμενο, ενώ μετά το πέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) του κόμματος κατέστησε σαφές ότι η ΔΗΜΑΡ επιδιώκει να έχει διακριτό πολιτικό ρόλο,  τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι την κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ δεν την έχει ανάγκη ο τόπος.

Η απάντηση στο ΠΑΣΟΚ

Η ΔΗΜΑΡ επιδιώκει να έχει διακριτό  πολιτικό ρόλο κατέστησε σαφές το βράδυ του Σαββάτου, κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ), ο επικεφαλής του κόμματος, Φ. Κουβέλης τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι την κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ δεν την έχει ανάγκη ο τόπος.

Ο κ. Κουβέλης, στη δευτερολογία του, αναφερόμενος στο θέμα των εξελίξεων στον χώρο της κεντροαριστεράς, απάντησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο λέγοντας: «Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, εν τη ρύμη του εκνευρισμού του, το ομολόγησε: ψηφίστε, είπε, το μοντέλο της κεντροαριστεράς που σας υποδεικνύω για να μην απονομιμοποιηθεί η στρατηγική της χώρας. Δηλαδή, ψηφίστε την κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ για να στηρίξετε την κυβέρνηση των συγκεκριμένων λογικών και επιλογών. Αυτή την κεντροαριστερά δεν την έχει ανάγκη ο τόπος», κατέληξε.

Ακόμη κατέστησε σαφές ότι η ΔΗΜΑΡ επιδιώκει να έχει διακριτό πολιτικό ρόλο και σχετικά με το θέμα της συγκρότησης του προοδευτικού πόλου και επισήμανε ότι η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος θα ολοκληρώσει στον συντομότερο δυνατό χρόνο τις αναγκαίες διαβουλεύσεις, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τις όποιες αποφάσεις θα κληθεί να λάβει ως τελικός κριτής η ΚΕ του κόμματος.

Για τις Ευρωεκλογές

Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές νωρίτερα ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι οι ευρωεκλογές πρέπει να στείλουν μήνυμα αλλαγής της πολιτικής, με άξονα τη σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας, με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή.

«Οι ευρωεκλογές πρέπει να γίνουν σταθμός και να δημιουργήσουν νέα δεδομένα για λύσεις που θα υπερβαίνουν το σημερινό συντηρητικό πλαίσιο πολιτικών. Για αυτό χρειάζεται ισχυρός προοδευτικός πόλος» τόνισε.

Όσον αφορά στις  περιφερειακές και δημοτικές εκλογές υποστήριξε τη συγκρότηση, σε όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών κινήσεων προοδευτικού προσανατολισμού, πέρα από κομματική προτίμηση και ζήτησε επανεξέταση τη θέση της κυβέρνησης για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, εναρμονίζοντας την ημερομηνία τους με το γράμμα και τον σκοπό του νόμου.

Νέα μέτρα οδηγούν στις κάλπες

Ο κ. Κουβέλης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα το Πρώτο,  για το ενδεχόμενο μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης, είπε ότι δεν πιστεύει ότι επενεργεί θετικά στην ποιότητα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας η συνήθης στάση της αντιπολίτευσης να ζητά εκλογές αμέσως μετά τη διεξαγωγή τους.

Η χώρα, τόνισε έχει μπροστά της  κρίσιμα ζητήματα , όπως η εκτέλεση των καθηκόντων της προεδρίας της Ε.Ε, η διαπραγμάτευση με τους εταίρους για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και η εκκίνηση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι επιδίωξη είναι  να αποτραπεί η λήψη νέων μέτρων και να δημιουργηθεί μια πραγματική  ελπίδα και προοπτική για ανάκαμψη μέσα από μια νέα συμφωνία με τους εταίρους.

«Βεβαίως δεν έχουμε αυταπάτες για τα περιθώρια της Νέας Δημοκρατία και του ΠΑΣΟΚ να προωθήσουν  προοδευτικές πολιτικές για την αντιμετώπισης της κρίσης.  Για αυτό είπαμε ότι αν προκύψει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα, αυτό συνιστά λόγο για προσφυγή στις κάλπες.  Από το περιεχόμενο επομένως της πολιτικής, αν θα αλλάξει η όχι, εξαρτάται και η αντοχή της κοινωνίας και ο χρόνος διεξαγωγής εκλογών» δήλωσε ο κ. Κουβέλης.

Οι εθνικές εκλογές μπορεί να διεξαχθούν νωρίτερα

Επίσης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, επανήλθε στο θέμα των πρόωρων εκλογών με αφορμή ερώτηση για το εάν η  παρούσα ή η επόμενη βουλή θα πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Η Βουλή θα εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διαμορφώνοντας ευρύτερες συναινέσεις  που προϋποτίθενται για τον αναγκαίο αριθμό των 180 ψήφων. Εάν οι συναινέσεις αυτές δεν υπάρξουν τότε οδηγούμαστε σε εθνικές εκλογές. Όμως οι εξελίξεις είναι πολύ πιθανόν να επιταχυνθούν και οι εθνικές εκλογές να διεξαχθούν νωρίτερα» κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή