«Γενεύη 2» - Συριακό: Δεν θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι δύο αντιπροσωπείες

«Αγκάθι» η αποδοχή ή μη της «Γενεύης 1» από τη συριακή κυβέρνηση
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014 12:26
UPD:13:50
EPA/ARND WIEGMANN / POOL

O ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για το συριακό Λαχντάρ Μπραχίμι.

A- A A+

Τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν την Παρασκευή ότι ο ειδικός διαμεσολαβητής τους για το συριακό Λαχντάρ Μπραχίμι θα έχει χωριστές συναντήσεις με τις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και της συριακής αντιπολίτευσης εντός της ημέρας.

Νωρίτερα, εκπρόσωποι του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης είχαν δηλώσει στο πρακτορείο Reuters ότι δεν πρόκειται να έχουν απευθείας συνομιλίες με την κυβερνητική αντιπροσωπεία της οποίας ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Αλ Μουάλεμ μέχρι η τελευταία να δηλώσει ότι δέχεται το ανακοινωθέν της «Γενεύης 1» της 30ής Ιουνίου 2012 το οποίο καλεί στο σχηματισμό μεταβατικού κυβερνητικού σχήματος στη χώρα.

«Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί λαμβάνει μορφή αυτή την ώρα. Πρέπει να υπάρξει χρόνος για προετοιμασία», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Αλεσάντρα Βελούτσι από τη Γενεύη.

«Δεν υπάρχουν συνομιλίες μεταξύ των δύο συριακών αντιπροσωπειών μέχρι στιγμής», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Το μεσημέρι, ο υπουργός Πληροφόρησης της Συρίας Ομράν Αλ Ζούμπι δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η συριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί τη δημιουργία μεταβατικού κυβερνητικού σχήματος, όπως ζητείο ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός.

«Όχι, δεν προκειται να το δεχτούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζούμπι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή