Tριάντα χρόνια Macintosh

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014 11:54
UPD:12:25
A- A A+

Η μεγαλύτερη επανένωση της ομάδας που ανέπτυξε τον αρχικό Apple Macintosh σημειώνεται το Σάββατο στη Σίλικον Βάλεϊ, στον ίδιο χώρο όπου το ιστορικό μηχάνημα παρουσιάστηκε πριν από 30 χρόνια, στις 24 Ιανουαρίου 1984.

Σύμφωνα με το MarketWatch της Wall Street Journal, η ιδέα για τη συγκεκριμένη εορταστική εκδήλωση προέκυψε μετά από μία μικρότερης έκτασης συνάντηση στο Computer History Museum. Αύριο, πάνω από 100 από τα αρχικά 125 μέλη της ομάδας του Macintosh θα βρεθούν στο Flint Center στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια.

Παρόντες στην εκδήλωση θα είναι επίσης στελέχη της Apple, επενδυτές, δημοσιογράφοι, καθώς και γενικότερα άτομα που επιθυμούν να συμμετάσχουν, αντί εισιτηρίου 110-141 δολαρίων. Η «σύλληψη», «γέννηση» και «ενηλικίωση» του Mac θα συζητηθούν σε τρία πάνελ, με τη συμμετοχή δημοσιογράφων που κάλυψαν τις πρώτες ημέρες της διάσημης πλέον εταιρείας.

Η «επανάσταση» την οποία ξεκίνησε ο Στιβ Τζομπς, αποκαλύπτοντας πριν από 30 χρόνια τον υπολογιστή εν μέσω χειροκροτημάτων (και αφού είχε προηγηθεί η διάσημη διαφήμιση «1984» της εταιρείας, προσελκύοντας το έντονο ενδιαφέρον του κοινού), αφορούσε στην ευκολία χρήσης του συστήματος μέσω ενός γραφικού περιβάλλοντος και mouse, εν αντιθέσει με τα πολύπλοκα συστήματα της εποχής.

Επίσης, κατέστησε δημοφιλές το format της δισκέτας των 3,5 ιντσών. Ωστόσο ήταν το σύνολο, που συνδύαζε καινοτόμο λειτουργικό και τεχνολογικά εξελιγμένo hardware, που άλλαξε ριζικά τα δεδομένα στον κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

EONS

H διάσημη διαφήμιση «1984» της Apple.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Apple δεν συμμετέχει επίσημα στην εκδήλωση, ακόμα και αν εργαζόμενοί της – όπως ο Κρις Εσπινόζα, ο μακροβιότερος εργαζόμενος της εταιρείας, δουλεύοντας από τα 14 του – αναμένεται να παραστούν. Επίσης, αν και η Λορίν Πάουελ Τζομπς, χήρα του Στιβ Τζομπς, δεν απάντησε στην πρόσκληση, αναμένεται να παραστεί η οικογένεια του Τζεφ Ράσκιν (πέθανε το 2005, από καρκίνο στο πάγκρεας, όπως και ο Στιβ Τζομπς), ενός εκ των βασικών συντελεστών του προγράμματος του Macintosh, καθώς και άλλων εκλιπόντων στελεχών της εταιρείας.  

Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν στο Coder Dojo, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθά νέους από 5 έως 17 ετών να μάθουν να γράφουν κώδικα και να αναπτύσσουν ιστοσελίδες, εφαρμογές και παιχνίδια.

Προτεινόμενα για εσάς