Δύο οθόνες, ένα smartphone

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014 10:39
yotaphone

Το ρωσικής προέλευσης Android smartphone διαθέτει δύο οθόνες, μία κλασσική έγχρωμη οθόνη αφής και μία οθόνη e-ink αντίστοιχη των οθονών που συναντάμε στους γνωστούς μας e-readers. 

A- A A+

Το YotaPhone, το οποίο είχε προαναγγελθεί ήδη από πέρυσι, ανακοινώθηκε και επίσημα διαθέτοντας δύο οθόνες που η κάθε μία θα εξυπηρετεί διαφορετικές λειτουργίες.

Το ρωσικής προέλευσης Android smartphone διαθέτει δύο οθόνες, μία κλασική έγχρωμη οθόνη αφής και μία οθόνη e-ink αντίστοιχη των οθονών που συναντάμε στους γνωστούς μας e-readers. Η συσκευή θα κοστίζει 499 ευρώ και θα κυκλοφορήσει άμεσα σε Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία και Ισπανία για να ακολουθήσουν τον Ιανουάριο η Βρετανία, η Τσεχία, η Ελλάδα και η Κύπρος. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014 η συσκευή αναμένεται να κυκλοφορήσει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος της εταιρείας η επίτευξη 500.000 πωλήσεων. 

YOTAPHONE

Η οθόνη αφής της συσκευής είναι διαγωνίου 4,3 ιντσών, ανάλυσης 720p και τεχνολογίας LCD. Εξοπλίζεται με διπύρηνο επεξεργαστή Snapdragon χρονισμένο στα 1,7GHz, μνήμη RAM μεγέθους 2GB ενώ ο αποθηκευτικός του χώρος ανέρχεται στα 32GB. Η ενσωματωμένη e-ink οθόνη στην «πλάτη» της συσκευής είναι επίσης διαγωνίου 4,3 ιντσών αλλά με χαμηλότερη ανάλυσης στα 640 x 360 pixels.

Διαθέτει ακόμη κάμερα ανάλυσης 13 Megapixel με δυνατότητα λήψης βίντεο σε ποιότητα 1080p, ενώ διαθέτει και εμπρόσθια κάμερα ανάλυσης 1 Megapixel για την πραγματοποίηση βίντεο-κλήσεων. Το YotaPhone υποστηρίζει δίκτυα LTE (4G), διαθέτει μπαταρία χωρητικότητας 1.800 mAh, ενώ το λειτουργικό του σύστημα είναι το Android 4.2.2 Jelly Bean.

YOTAPHONE

Αναμενόμενη η απορία «γιατί ένα smartphone να διαθέτει και δεύτερη οθόνη». Την απάντηση δίνουν οι ίδιοι οι κατασκευαστές οι οποίοι τονίζουν ότι η e-ink δεν έχει προστεθεί για να αντικαταστήσει την βασική LCD οθόνη. Η συγκεκριμένη επιλογή έχει γίνει ώστε εκεί να προβάλλονται δεδομένα χωρίς να γίνεται υπερβολική κατανάλωση ενέργειας: μία στατική εικόνα, ειδοποιήσεις σχετικά με την κατάσταση της συσκευής, ειδοποιήσεις και άλλες πληροφορίες. Χαρακτηριστικά η e-ink οθόνη χαρακτηρίζεται σαν “πάντα ενεργοποιημένη, χαμηλής κατανάλωσης οθόνη”.

Επιπλέον, οτιδήποτε προβάλλεται στη βασική οθόνη μπορεί με τη μορφή screenshot να στέλνεται στην πίσω οθόνη της συσκευής. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να προβάλλεται μόνιμα εκεί η εικόνα ενός χάρτη ή μίας σημείωσης χωρίς να απαιτείται η υπερβολική κατανάλωση ενέργειας από τη χρήση της LCD οθόνης. 

REUTERS

Το YotaPhone δεν διαθέτει φυσικά πλήκτρα εκτός από το πλήκτρο εκκίνησης στην κορυφή και τα πλήκτρα ρύθμισης της έντασης του ήχου στο πλάι. Αντίθετα έχουν ενσωματωθεί δύο πλήκτρα αφής κάτω από τις δύο οθόνες και τα οποία λειτουργούν αντί των πλήκτρων home, back και multitasking που συναντάμε στις περισσότερες Android συσκευές.

Προτεινόμενα για εσάς