Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ ούτε διαλύεται ούτε κρύβεται

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014 20:02
UPD:21:14
MOTIONTEAM/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
A- A A+

Το ΠΑΣΟΚ ούτε διαλύεται, ούτε κρύβεται, ούτε αναθέτει σε κανέναν άλλον την υπεράσπιση των θέσεων και των πεπραγμένων του, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στην εκδήλωση της πρωτοβουλίας «Relaunching Europe» της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Βενιζέλος ευχαρίστησε τον Χάνες Σβόμποντα επικεφαλής της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί, όπως είπε, αναγνωρίζει και τιμά την διαδρομή, την υπευθυνότητα, τις θυσίες και το σημερινό κρίσιμο ρόλο του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι είναι σίγουρος ότι στις συναντήσεις που είχε (ο κ. Σβόμποντα) τόνισε σε όλους τους συνομιλητές του, ότι χωρίς ενότητα με μικρούς κομματικούς πατριωτισμούς, «δεν ανταποκρινόμαστε στην πρόκληση των ιστορικών μας περιστάσεων».

Ως προς ευρωεκλογές του Μαϊου ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το ζήτημα δεν είναι να εκλεγούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έλληνες ευρωβουλευτές που στη συνέχεια θα ενταχθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ζητούμενο δεν είναι καν το ψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα να συγκεντρώσει πολλές ψήφους.

«Το ζητούμενο είναι το μέλλον της Ευρώπης, η νέα αφήγηση, η οριστική υπέρβαση της κρίσης και επειδή όπως είπα η Ελλάδα είναι το εργαστήριο για την αντοχή και την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει πολύ μεγάλη σημασία το μήνυμα αυτό να προκύψει μέσα από το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών» επεσήμανε.

Αναφερόμενος στην ερμηνεία του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, είπε ότι θα είναι πολύ σκληρή και επιθετική, γιατί θα κριθεί η νομιμοποίηση της στρατηγικής της χώρας. «Έχει πολύ μεγάλη σημασία να κινηθούμε προληπτικά και να αφοπλίσουμε όλους εκείνους που ετοιμάζονται να αμφισβητήσουν στην πραγματικότητα την ευρωπαϊκή σταθερή και ασφαλή πορεία της χώρας» υπογράμμισε.

Κεντροαριστερά της ευθύνης, δηλαδή δημοκρατική προοδευτική παράταξη άξια του ονόματός της στην Ελλάδα, είναι η παράταξη του κόστους και της προοπτικής και όχι η παράταξη των μικροκομματικών ή προσωπικών υπολογισμών, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

«Η κρίση δεν είναι η μοίρα της Ευρώπης»

Η κρίση δεν είναι η μοίρα της Ευρώπης, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να ταυτίζεται με τις πολιτικές λιτότητας, την ύφεση και την ανεργία ιδίως την ανεργία των νέων. «Στην Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει μια χαμένη γενιά, μια γενιά λόγω ανεργίας πιεσμένη που βλέπει να μειώνονται οι ευκαιρίες και να θαμπώνει το ευρωπαϊκό όνειρο» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η Ευρώπη οφείλει να αντιδράσει στις νέες μορφές ευρωσκεπτικισμού: στον ευρωσκεπτικισμό της συντηρητικής Αριστεράς που θεωρεί το εθνικό κράτος εγγυητή των κεκτημένων μιας συντεχνιακής αντίληψης, στον ευρωσκεπτικισμό της Δεξιάς δήθεν περί εθνικής ταυτότητας και κυριαρχίας, που στην πραγματικότητα έχει στο μυαλό της το εθνικό νόμισμα και την εθνική νομισματική πολιτική, καθώς και στον ευρωσκεπτικισμό της ακροδεξιάς, δηλαδή στον ξενοφοβικό ρατσιστικό και φυλεκτικό ευρωσκεπτικισμό.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή