Δράσεις εργαζομένων της ΕΛΒΟ κατά της εκκαθάρισης της εταιρείας

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014 14:32
UPD:14:37
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
A- A A+

Τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου εκδικάζεται η αίτηση του ελληνικού δημοσίου για να τεθεί η ΕΛΒΟ σε ειδική εκκαθάριση και οι εργαζόμενοι της εταιρείας προγραμματίζουν μια σειρά δράσεων προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην εξέλιξη αυτή. 

Εκτός της προγραμματιζόμενης παρέμβασης στο δικαστήριο, οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ και αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) θα συναντηθούν στις 10 αύριο το πρωί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Μία ώρα αργότερα, στις 11:00, θα πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας και στις 12:00 θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.

Σε επιστολή της διοίκησης του ΕΚΘ και του σωματείου εργαζομένων της ΕΛΒΟ προς τον Πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους αρμοδίους υπουργούς εκτίθενται τα επιχειρήματα των εργαζομένων και ζητείται συνάντηση, προκειμένου να συζητηθεί το μέλλον της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι «η αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ έγινε εδώ και χρόνια» με μείωση του προσωπικού, του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους κατά 40%.

Επίσης, γίνεται αναφορά στις διεθνείς συνεργασίες της εταιρείας, στις διεκδικήσεις για νέες συμβάσεις και στο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από χώρες του εξωτερικού (Ιρακ, Σ.Αραβία, Μποτσουάνα, Λιβύη) για παραγγελίες και αναβαθμίσεις στρατιωτικών οχημάτων και ερπυστριοφόρων, για τα οποία έχει τις άδειες.

Ακόμη, στην επιστολή αναφέρει ότι «λόγω της καθυστέρησης του υπουργείου Οικονομικών να ανακοινώσει της προθέσεις του για την ΕΛΒΟ» καταγγέλθηκε σύμβαση προμήθειας φορτηγών αξίας 20 εκ. ευρώ με το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου, ενώ υπογραμμίζονται και οι επιπτώσεις για τη μελλοντική προμήθεια ανταλλακτικών των οχημάτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Εξάλλου, σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι η πρώτη έκθεση συμβούλων το 2012 ήταν θετική για τις προοπτικές της εταιρείας, η δεύτερη βασίστηκε στα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2013, που ήταν αρνητικά, λόγω των ανεκπλήρωτων υποχρεώσεων του δημοσίου προς την εταιρεία.

Ζητείται δε να οριστεί διοίκηση της εταιρείας που παραμένει ακέφαλη το τελευταίο εξάμηνο, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα πέντε μηνών στους εργαζόμενους και «να δοθεί τέλος στην απαξίωση της ΕΛΒΟ».

Οι διοικήσεις του ΕΚΘ και του σωματείου εργαζομένων ζητούν με άλλες επιστολές ακρόαση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη καθώς και από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή