Προβληματισμός στο Μαξίμου για τα ανοικτά μέτωπα

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014 10:46
UPD:11:15
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
A- A A+

Εν μέσω δημοσκοπήσεων που παγιώνουν τη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στο 3%, το Μαξίμου επιχειρεί να λύσει το γρίφο μεταξύ του «we delivered» του Πρωθυπουργού και των νέων πιέσεων που φέρεται να ασκεί στην Αθήνα η τρόικα για την άμεση υλοποίηση των προαπαιτούμενων ενεργειών.

Το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι για μία ακόμη φορά αρνητικό για την ελληνική κυβέρνηση, όπως παγίως γίνεται όταν εκκρεμούν αποφάσεις που θα καθορίσουν την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Οι δανειστές μας, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβλέπουν στασιμότητα σε ό,τι αφορά την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ η όποια διαπραγμάτευση για το ύψος των ελλειμμάτων την επόμενη διετία και πολύ περισσότερο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, μοιάζει στην κυριολεξία με «τοπίο στην ομίχλη».

Όσον αφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε φορά που ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ετοιμάζεται να καταθέσει το νομοσχέδιο με κορμό την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, αντιμετωπίζει σωρεία αντιδράσεων εντός της Κ.Ο. της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να αντιδρά στην πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης διαφωνεί με την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος.

Για μία ακόμη φορά «χτύπησε» και ο βουλευτής Πέλλης Ιορδάνης Τζαμτζής, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή -μαζί με 31 βουλευτές της Ν.Δ.- σχετικά με τη φορολόγηση των αγροτών και την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων - εξόδων.

Εντονότερες είναι οι διαφωνίες που καταγράφονται εντός του ΠΑΣΟΚ, κάτι που το Μαξίμου αποδίδει στη δημοσκοπική πίεση που υφίσταται η Χαριλάου Τρικούπη, και γι' αυτό έχει δώσει εντολή να λαμβάνονται οι όποιες ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ σοβαρά υπ' όψιν.  

Σήμερα και αύριο συνεδριάζει στην Αθήνα το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων για το θέμα της μετανάστευσης και τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.. Ο αρμόδιος υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου θα παρουσιάσει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, ωστόσο το κλίμα είναι βαρύ από το τραγικό συμβάν στο Φαρμακονήσι.

Ανησυχία υπάρχει στην κυβέρνηση και για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας και τα μέτρα ασφαλείας είναι στην κυριολεξία δρακόντεια. 

Την ίδια ώρα στελέχη της κυβέρνησης, αναφερόμενα στα στοιχεία της Eurostat για την πορεία του ελληνικού χρέους (το οποίο υπολογίζεται αυξημένο κατά 341 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ' τριμήνου του 2013, στα 317,31 δισ) σημειώνουν ότι το χρέος είναι σε άμεση συνάρτηση με το ΑΕΠ της χώρας και όσο αυτό συρρικνώνεται τόσο το χρέος θα ανεβαίνει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή