Ιράκ: Να λάβουν θέση κατά της Αλ Κάιντα κάλεσε τους κατοίκους της Άνμπαρ ο Μαλίκι

Εναντίον των εξτρεμιστών κινούνται ήδη στρατός, αστυνομία και ένοπλα μέλη φυλών
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014 17:44
UPD:18:55
REUTERS/THAIER AL-SUDANI

«Ζητώ από τον πληθυσμό της επαρχίας - τις φυλές, τους αξιωματούχους, όσους ζουν εκεί - να είναι έτοιμοι να πάρουν θέση, να δράσουν σοβαρά εναντίον αυτών των γκάνγκστερ», δήλωσε ο κ. Μαλίκι (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι Αλ Μαλίκι κάλεσε τους κατοίκους της επαρχίας Αλ Άνμπαρ «να πάρουν θέση» κατά των ανταρτών οι οποίοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους από τις αρχές του μήνα ορισμένες αστικές περιοχές της επαρχίας.

«Ζητώ από τον πληθυσμό της επαρχίας - τις φυλές, τους αξιωματούχους, όσους ζουν εκεί - να είναι έτοιμοι να πάρουν θέση, να δράσουν σοβαρά εναντίον αυτών των γκάνγκστερ», δήλωσε ο κ. Μαλίκι στη διάρκεια του εβδομαδιαίου τηλεοπτικού του διαγγέλματος.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Φαλούτζα, 60 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, η οποία βρίσκεται εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχο των ανταρτών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ, το οποίο συνδέεται με την αλ Κάιντα) τόνισε: «Έχει έρθει η ώρα να τελειώσει το θέμα αυτό, να δοθεί τέλος στην παρουσία συμμοριών στην πόλη και να σωθούν οι κάτοικοι από τον διάβολο».

Οι ιρακινές δυνάμεις, στρατιώτες, αστυνομικοί και ειδικές δυνάμεις, με την υποστήριξη μελών των φυλών οι οποίες υποστηρίζουν την κυβέρνηση συνέχισαν την επίθεση που άρχισε την Κυριακή εναντίον της Ραμάντι, κάποιους τομείς της οποίας έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι αντάρτες.

Σύμφωνα με τον ιρακινό στρατό, 13 αντάρτες έχουν σκοτωθεί στην πόλη από την Τρίτη σε ανταλλαγές πυρών.

Στη Φαλούτζα, βομβαρδισμοί σημειώθηκαν την Τετάρτη στο νότιο και το κεντρικό τμήμα της πόλης, προκαλώντας τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων. Οι κάτοικοι κατηγορούν τον στρατό για τον βομβαρδισμό, όμως αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας το διέψευσαν.

Οι μαχητές του ΙΚΙΛ, οι οποίοι είναι αισθητά λιγότεροι από τα ένοπλα μέλη των φυλών, έχουν διατηρήσει χαμηλό προφίλ στη Φαλούτζα, λέγοντας σε όσους πηγαίνουν στα τεμένη ότι αποστολή τους είναι να προστατεύσουν τους κατοίκους, αλλά όχι να επιβάλλουν τον ισλαμικό νόμο.

Παρ’ όλα αυτά το ΙΚΙΛ μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα φυλλάδια στα οποία ανακοίνωνε τη δημιουργία μιας «Επιτροπής για την προώθηση της αρετής και την προφύλαξη από την έκλυση των ηθών», γεγονός το οποίο ανακάλεσε μνήμες ισλαμικών δικαστηρίων τα οποία υπήρχαν στη Φαλούτζα όταν η πόλη ελεγχόταν από σκληροπυρηνικό ισλαμιστικό συμβούλιο, το 2005 και το 2006.

Ξένοι διπλωμάτες, μεταξύ αυτών και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, έχουν ζητήσει από τις ιρακινές αρχές να εργαστούν προς την εθνική συμφιλίωση, καθώς οι αντάρτες ενισχύονται από την δυσαρέσκεια της σουνιτικής μειονότητας, η οποία καταγγέλλει ότι αποτελεί θύμα διακρίσεων από την κυβέρνηση, στην οποία υπερισχύουν οι σιίτες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή