Ουκρανία: Τους τρεις έφτασαν οι νεκροί εν μέσω κλιμάκωσης της βίας

Δύο από σφαίρες, ένας από πτώση
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014 12:45
UPD:15:11
REUTERS/VASILY FEDOSENKO

Διαδηλωτής κυματίζει τη σημαία της Ουκρανίας καθώς στέκεται απέναντι από τις αστυνομικές δυνάμεις. 

A- A A+

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Κίεβο, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελία.

Ο γενικός εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι ανακαλύφθηκε πτώμα το οποίο φέρει τραύματα από σφαίρες.

Νωρίς το πρωί η ουκρανική αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε από σφαίρες ελεύθερου σκοπευτή κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας και ότι ένας ακόμη διαδηλωτής, ο οποίος έπεσε από ύψος 10 μέτρων, υπέκυψε στα τραύματά του.

EURONEWSGREEK

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ανακαλεί τις θεωρήσεις εισόδου «μεγάλου αριθμού Ουκρανών» σε απάντηση της αστυνομικής βίας εναντίον των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

RT

«Σε απάντηση των ενεργειών κατά των διαδηλωτών τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η πρεσβεία των ΗΠΑ ανακάλεσε τις βίζες μεγάλου αριθμού Ουκρανών οι οποίοι συνδέονται με τη βία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία.

Στην ανακοίνωση, η οποία δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένα ονόματα, αναφέρεται ότι εξετάζεται η λήψη και άλλων μέτρων σε απάντηση της παρούσας βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στο Κίεβο.

Με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης θα συναντηθεί ο Γιανουκόβιτς

Εντός της Τετάρτης ο πρόεδρος της Ουκρανίας αναμένεται να έχει συνάντηση με τους ηγέτες των τριών βασικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως επιβεβαίωσε ένας εξ αυτών, ο Αρσένι Γιάτσενιουκ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας σημείωσε ότι θέμα συζήτησης θα είναι οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομίας στο Κίεβο, οι οποίες έχουν λάβει πλέον αιματηρό χαρακτήρα.

«Είμαι κατά της αιματοχυσίας, κατά της χρήσης βίας... Πρέπει να επαναφέρουμε την Ουκρανία στο δρόμο της ειρήνης και της σταθερότητας», αναφέρεται εξάλλου σε ανακοίνωση του κ. Γιανουκόβιτς το μεσημέρι της Τετάρτης.

Νέα έφοδος της αστυνομίας

Με νέα τους έφοδο το απόγευμα της Τετάρτης, οι δυνάμεις ασφαλείας απώθησαν και διέλυσαν τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο ύψος της οδού Γκρουτσέφσκι στο κέντρο του Κιέβου, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου-λάμψης.

Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας βάδισαν σε παράταξη κατά των διαδηλωτών, οι οποίοι απάντησαν με πέτρες και βόμβες μολότοφ. Ασθενοφόρα απομάκρυναν τους τραυματίες από τον χώρο των συγκρούσεων.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε τις τελευταίες ώρες αφού επιβεβαιώθηκαν οι δύο εκ των τριών θανάτων από τη γενική εισαγγελία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή