«Ροκανίζουν» το πρωτογενές πλεόνασμα πριν επιβεβαιωθεί

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014 07:12
UPD:08:41
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
A- A A+

Έναν ακόμη πονοκέφαλο, ικανό να «ροκανίσει» το σύνολο του πρωτογενούς πλεονάσματος πριν καν αυτό επιβεβαιωθεί και επισήμως τον Απρίλιο, απέκτησε εσχάτως η κυβέρνηση μετά την απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους.

Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με δηλώσεις του στους Financial Times, χαρακτήρισε την απόφαση «πρόσθετο πονοκέφαλο», συμπληρώνοντας με νόημα: «Θα το κάνουμε ‘‘θα επιστρέψουμε τις περικοπές’’ αν υποχρεωθούμε αλλά θα πρέπει να βρούμε ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα, μόνιμου χαρακτήρα».

Το πιο εντυπωσιακό όμως από όσα ισχυρίστηκε ο κ. Σταϊκούρας είναι ότι το συνολικό ποσό σε περίπτωση που η απόφαση συμπεριλάβει όλα τα ειδικά μισθολόγια στο δημόσιο μπορεί να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ, δηλαδή το 0,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή επηρεάζει άμεσα τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με δεδομένο ότι ήδη υπάρχει χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά στο ύψος του δημοσιονομικού κενού και για το 2014 και για το 2015.

Συνεχίζεται η διγλωσσία εντός της Ε.Ε.

Την ώρα που στο σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ασκείται έντονη κριτική στο Eurogroup και στα ευρωπαϊκά όργανα, που συμμετέχουν στην τρόικα, για τις κοινωνικές επιπτώσεις των προγραμμάτων προσαρμογής ο πρόεδρος του Eurogroup και ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε επιστολή που απηύθυνε προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο, σημειώνει ότι η καθυστέρηση της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα οφείλεται στην ελληνική πλευρά και στο γεγονός ότι «δεν έχει καλύψει όλες τις προϋποθέσεις και τους όρους για την εκταμίευση των δόσεων του τέταρτου τριμήνου του 2013».

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το Reuters  τραπεζίτης, ο οποίος δεν κατονομάζεται, γνωστοποίησε ότι «υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας για το εάν το Core Tier 1 θα τεθεί στο 8% από το 9%». Αν δηλαδή, όπως επιδιώκει η ελληνική πλευρά, οι δανειστές μας θα δεχθούν χαμηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες, ώστε να περισσέψουν κεφάλαια για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει και το ρεπορτάζ του naftemporiki.gr το οποίο προ ημερών έγραφε για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Ραντεβού Σαμαρά με Ομπάμα στις Βρυξέλλες

Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες στις 26 Μαρτίου με τον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα θα βρεθεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στην Κοινή Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ- Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας που έχει την προεδρία της Ε.Ε..

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή